back to top

Strije u trudnoći

Za vrijeme trudnoće se u životu žene mijenja jako puno stvari. No, kraj promjenama nije čak niti kada se beba rodi! Najprimjetnije promjene na ženama su one fizičke, a jedna od najčešćih fizičkih promjena, koja rijetko zaobiđe bilo koju trudnicu, su strije.

Strije su bijele crte (udubljenja na koži) koje nastaju na mjestima gdje se koža naglo rasteže. Do njihovog nastanka dolazi onda kada se tijelo brže širi i raste, i to puno brže nego što to koža može pratiti. Zbog naglog rasta ili debljanja dolazi do pucanja elastičnih vlakana na koži, te se počinju stvarati strije. Osim brzog rastezanja kože, strije u trudnoći mogu uzrokovati i hormoni.

Dijelovi tijela na kojima se strije najčešće stvaraju su grudi i trbuh, a znaju se pojaviti i na rukama i nogama. Kada tek nastanu, strije su ljubičaste ili crvene boje, a nakon nekog vremena postupno blijede, te su na kraju sive ili bijele boje.

Čak 90 % trudnica dobiva strije, a one se najčešće pojavljuju oko sedmog mjeseca trudnoće. Ako je majka trudnice bila sklona strijama, vrlo vjerojatno će i njena kćer biti, jer genetika ima veliku ulogu, ali naravno da postoje i iznimke.

Žene koje su tamnije puti će imati svjetlije linije strija, dok će žene svjetlije puti imati problema s roskastim strijama. Kako bi uspješno izbjegle strije, važno je za vrijeme trudnoće paziti na dobivanje kilograma.

Naravno da ćete u trudnoći dobiti kilograme, i tako mora biti, ali ono na što vi možete utjecati je brzina dobivanja kilograma. Važno je da se kilogrami dobivaju postepeno, bez naglih promjena. Aktivnost i kvalitetna prehrana u tome može najviše pomoći!

Vrlo je važno i da pazite na elastičnost kože u trudnoći, kada se koža rasteže. Zato se savjetuje da žena počne intenzivno mazati i hraniti svoju kožu od četvrtog mjeseca trudnoće, pa sve do kraja trudnoće.

  Bolovi u leđima u trudnoći

Kožu njegujte hidratantnim kremama ili uljima, ujutro i navečer, najbolje poslije tuširanja. Kremu ili ulje utrljavajte u kožu laganom masažom, kako bi se krema bolje upila. Lagana masaža će vam pomoći i da pojačate cirkulaciju, koja će ojačati kolagenska vlakna u koži, zbog čega će koža biti elastičnija.

Foto: FloridaStock/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU