back to top

Tijelo žene u trudnoći

Kada dođe do trudnoće kod žene, događaju se promjene kod gotovo svih organa u tijelu. Oni rade pojačano te se i povećavaju. Dolazi do veće izgradnje i razgradnje tvari u organima. Osim što tijelo mora razgrađivati svoje tvari, ono mora to isto raditi i s tvarima djeteta kojeg žena nosi.

Trudnoća predstavlja veliko opterećenje za organizam žene. Zbog toga, žena mora biti pod stalnim nadzorom da ne dođe do komplikacija i da se ne ugrozi život mame i bebe.

Na samom početku trudnoće, u prva tri mjeseca, tijelo se nalazi u fazi prilagodbe na ”drugo stanje”. Kod većine žena pa čak i onih koje nemaju tegoba javlja se gubitak kilograma ili tjelesna težina ostaje jednaka kao i prije nešto što su ostale trudne. Kod nekih žena zbog pojačanog izlučivanja hormona dolazi do mučnina ili povraćanja. Isto tako, ova stanja variraju, dok se kod nekih mučnina javlja ujutro, kod nekih je uobičajena tek navečer, a kod malog broja žena ova stanja javljaju se tijekom cijelog dana.

Sve te smetnje izraženije su u prvoj trudnoći. Veći gubitak tjelesne težine i jače povraćanje zahtijevaju obvezan liječnički pregled.

Nakon što se tijelo privikne na trudnoću u početnim fazama prvih mjeseci, dolazi do ravnoteže u tijelu, a tjelesna težina kod žene se povećava. Smatra se da je normalno da trudnica dobije za vrijeme trudnoće od 10 do 12 kilograma. Treba pripaziti da žena u posljednja dva mjeseca ne dobije više od 2 kilograma na mjesec.

Najveće promjene koje se događaju za vrijeme trudnoće kod žena su one koje se javljaju na spolnim organima. Naime, težina maternice se poveća čak i do 20 puta. Međutim, trudnoća uzrokuje promjene i na drugim organima. Zbog djelovanja hormona trudnoće i pritiska povećane maternica, javljaju se problemi s probavom i s mokrenjem. Dolazi do različitih smetnji kao što su neredovita stolica, u početku trudnoće potreba za pojačanim mokrenjem, dok u kasnijim mjesecima mokrenje može biti otežano.

  Kako prepoznati postporođajnu depresiju

Trudnici treba mnogo više kisika. Iz tog razloga ženama je teško provoditi vrijeme u zagušljivim, tijesnim i zadimljenim prostorijama. Potkraj trudnoće, kad veličina maternice dosegne svoj maksimum, dolazi do potiskivanje dijafragme prema gore te tako dolazi do smanjenja zapremnine grudnog koša. Trudnica se osjeća kao da nema zraka, a zbog toga se disanje i ubrzava.

U trudnoći pokušajte što češće boraviti na svježem zraku u prirodi, opustite se i napunite tijelo pozitivnom energijom. Budite spremni za ono što vas očekuje jer za par mjeseci život će vam se promijeniti i bit će bogatiji za jedno novo iskustvo i ljubav koju ćete osjetiti prema malenom biću, a ona neće nestajati cijeli vaš život.

Foto: Lisa A/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU