back to top

Tegobe s maternicom

Maternica je mišićni, šuplji, kruškoliki organ smješten u zdjelici iza mokraćnog mjehura i ispred zadnjeg crijeva. Donji dio sužava se u otvor – vrat maternice, koji vodi u rodnicu. Sa svake strane gornjeg dijela maternice pričvršćeni su jajovodi. Maternica je pokrivena sluznicom, koja se zove endometrij, koja se mijenja prema fazama mjesečnog ciklusa.

Ako je došlo do oplodnje, oplođeno jajašce usadi se u stijenku maternice. Ovdje se embrij razvija u fetus, koji raste i hrani se do porođaja.
Maternica je obično malo nagnuta prema naprijed, ali u 20 posto žena maternica je retrovertna (zakrivljena prema nazad).

Koje su moguće tegobe s maternicom? Uglavnom je ova normalna varijacija položaja maternice urođena, ali mogu je izazvati tumori, upala zdjelice ili endometrioza Retroverzija maternice uglavnom je bezopasna.

Abnormalno endometrijsko krvarenje označava se kao disfunkcijsko krvarenje iz maternice. Takvo krvarenje koje se javlja kao menoragija (obilno menstrualno krvarenje ili mjesečnica koja traje duže od E dana), metroragija (krvarenje između dvije mjesečnice) ili kronična polimenoreja (ciklus kraći od 1t dana), može izazvati anemiju s manjkom željeza.

Prolaps, spuštanje maternice javlja se kad se maternica spusti iz svog normalnog položaja u don dio trbuha. U težim oblicima prolapsa maternica je vidljiva kroz vulvu.

Spuštena maternica je poremeća najčešći u žena srednje dobi koje su rodile djecu porođajne težine veće od 4,5 kg, ali se može javit: u žena koje nisu rađale. Posljednjih godina prolaps maternice se rjeđe javlja jer žene rađaju sve manje djece.

Fibroidi (miomi) se javljaju u maternici ili na njoj. To su dobroćudni tumori ili izrasline mišićno; ili fibroznog tkiva. Mogu biti različite veličine, uglavnom rastu sporo i mogu se javiti u unutrašnjost maternice, unutar stijenke maternice ili na vanjsko površini maternice. Javljaju se u više od 20 poste žena starijih od 35 godina. Iz nepoznatog razloga fibroidi se češće javljaju u crnkinja.

lako uglavnom ne izazivaju tegobe, fibroia mogu izazvati povećanje i distorziju maternice te otežati začeće. Katkad se fibroid pričvršćen za stijenku maternice peteljkom izvije, pa tumor više neće biti opskrbljen krvlju ili se može početi sušiti.

Ako se to desi, možete osjetiti iznenadne oštre bolove u trbuhu. Odmah se javite liječniku kako bi se odstranio fibroidni tumor. Fibroidi mogu izazvati pritisak na mokraćni mjehur ili crijevo i uzrokovati bolni snošaj.

Ako izazivaju preobilno mjesečno krvarenje, može se razviti anemija. No često nema nikakvih simptoma. Budući da na fibroide utječu hormoni, obično se tijekom trudnoće povećaju i, ako ne primate estrogensko nadomjesno liječenje, nakon menopauze se smanjuju.

Tegobe s maternicom
Tegobe s maternicom

Simptomi tegoba s maternicom

  • obilno, dugotrajno ili nepravilno krvarenje praćeno bolovima u donjem dijelu trbuha ili leđima, što može ukazivati na fibroide (dobroćudne tumore maternice)
  • otežano obavljanje velike i male nužde, kad se nasmijete ili zakašljete ispuštanje mokraće, bolovi u leđima; možda se radi o prolapsu maternice
  • krvarenje između dvije mjesečnice ili krvarenje nakon menopauze; katkad ukazuje na rak maternice
  • kronično, nezdravo krvarenje prije menopauze, poznato kao disfunkcijsko krvarenje iz maternice

Obratite se liječniku

  • ako osjećate oštre ili kronične bolove u donjem dijelu trbuha. Možda imate fibroide ili neki drugi ozbiljni poremećaj u zdjelici, na primjer, akutnu upalu zdjelice ili endometriozu. Odmah se javite liječniku.
  • ako imate izrazito obilne mjesečnice. To može dovesti do anemije i biti simptom fibroida, disfunkcijskog krvarenja iz maternice, raka maternice ili drugih tegoba s maternicom.

Uzroci

Iako uzrok fibroida nije poznat, njihov rast povezan je s hormonima. Zbog toga oralna kontracepcijska sredstva, estrogensko nadomjesno liječenje i trudnoća mogu izazvati rasti širenje fibroida.

Disfunkcijsko krvarenje iz maternice pojavljuje se zoog nekontroliranog poticajnog djelovanja estrogena na sluznicu maternice. Nekoliko poremećaja koji su obilježeni visokim razinama estrogena, uključujući tumore jajnika, gojaznost i izostanak ovulacije (anovulaciju) kod žena u kasnim tridesetim i i četrdesetim godinama, mogu izazvati disfunkcijsko krvarenje iz maternice.

Najčešći uzrok prolapsa maternice je istezanje pridržavajućih ligamenata koji je drže na njezinu mjestu. Takvo se istezanje često zbiva tijekom porođaja. Prekomjerna tjelesna težina također može pridonijeti nastanku i pogoršanju bolesti.

Tegobe s maternicom
Tegobe s maternicom

Liječenje tegoba s maternicom

Prije se sve poremećaje maternice liječilo histerektomijom, ali s napretkom medicine i povećanim zanimanjem za zdravlje žene, danas su dostupni i konvencionalni i alternativni načini liječenja.

Prevencija

Poremećaje maternice uglavnom ne izazivaju uzroci koje bi se moglo izbjeći. Međutim, oni su usko povezani s razinama estrogena i fazama ili poremećajima menstrualnog ciklusa, lako vas održavanje prehrane s malo masnoća i mnogo vlakana, odmaranje i izbjegavanje stresa, neće u potpunosti zaštititi od tegoba s maternicom, te su mjere korak u pravom smjeru. 

Akupresura

Grčeve koji katkad prate mjesečno krvarenje i fibroide može se liječiti pomoću akupresurne »prve pomoći« koja se usredotočuje na specifične točke pritiska za privremeno ublažavanje bolova. Blagotvorne točke su Slezena 6, Slezena 8, Jetra 3, i Žila začeća 

Rad na tijelu protiv tegobe s maternicom

Masaža i tai chi mogu povećati protok energije u zdjelicu, što može pomoći smanjiti fibroide.

Homeopatija

Pomiješajte jednake količine tinktura ženskog korijena (Caulophyllum thalictroides), crne cimifuge (Cimicifuga racemosa) i konopljike (Vitex agnuscastus).

Uzimajte Vi žličice mješavine tri puta na dar kao tonik za koji se smatra da poboljšava zdravlje maternice. Za grčeve, smjesi dodajte 1 dio divljeg jama (Dioscorea villosa).

Prehrana

Povećani unos hrane bogate vlaknima i ograničavanje unosa masnoća umanjit će proizvodnju estrogena i uspostaviti hormonsku ravnotežu, koja se može učinkovito suprotstaviti rastu fibroida.

Uzimanje dodatnih količina vitamina C, bioflavonoida – koji se nalaze u citričnom voću, crvenom luku i lisnatom povrću – i vitamina A i E također može učinkovito smanjiti rast fibroida.

Prehrana bogata vlaknima u slučaju prolapsa maternice ili fibroida ublažava tegobe prilikom obavljanja velike nužde.

Multivitaminski i mineralni dodaci, zajedno s prehranom koja sadrži mnogo vlakana i malo masnoća koja uključuje povrće i integralne namirnice, mogu pomoći uravnotežiti razinu hormona a to pridonosi ublažavanju materničnih tegoba.

Konvencionalna medicina za liječenje tegobe s maternicom

Liječenje fibroida razlikuje se i valja mu pristupiti u skladu sa zdravstvenim stanjem pojedine pacijentice. To je vrlo značajno jer se histerektomija, odstranjivanje maternice, uglavnom preporuča ženama s fibroidima, no to često nije nužno.

Ako fibroidi ne izazivaju nikakve tegobe, možda je bolje malo pričekati. Svi fibroidi ne rastu.

Čak i veliki fibroidi ne moraju izazivati simptome i većina ih se smanji nakon menopauze. Ali trebate pratiti njihov rast odlazeći na ginekološki pregled svakih šest mjeseci.

Da bi se spriječio daljnji rast fibroida, liječnik može preporučiti prestanak uzimanja oralnih kontracepcijskih sredstava ili primjenu hormonskog nadomjesnog liječenja, izvora sintetskog estrogena.

Agonisti otpuštajućeg gonadotropnog hormona (GnRH) mogu se propisati za smanjivanje fibroida kao preoperativno liječenje, ali ovi su lijekovi skupi i ne bi se smjeli uzimati dulje od šest mjeseci kako bi se izbjegla opasnost od osteoporoze.

Isto tako, agonisti otpuštajućeg gonadotropnog hormona mogu izazvati rane simptome menopauze a kad se prekine primjena lijeka, fibroidi će se vjerojatno ponovo pojaviti.

Fibroidi se operativno odstranjuju postupkom koji se zove miomektomija. Ako izraslina ne izaziva jake bolove u trbuhu ili želite imati još djece, obično se ne preporuča ovaj veliki operacijski zahvat. U 10 do 30 posto slučajeva došlo je do ponovne pojave fibroida unutar pet godina od izvođenja miomektomije.

Tegobe s maternicom
Tegobe s maternicom

Ženama koje pate od disfunkcijskog krvarenja iz maternice u većini slučajeva mogu se za regulaciju menstrualnog ciklusa propisati kontracepcijske pilule koje sadrže hormone.

Takvo liječenje ne liječi tjelesni poremećaj, ali je praktičan način uklanjanja simptoma te se, ako se liječnik slaže, mogu rabiti sve do menopauze.

Otpuštajući hormoni progestagena ili gonadotropina mogu se također propisati za nadzor krvarenja, ali treba im više od 30 dana da pokažu učinke i imaju mnogo nuspojava.

Histerektomija se može preporučiti kao liječenje za teške maternične tegobe, uključujući nekontrolirano obilno krvarenje i stalne bolove te često mokrenje izazvano fibroidima koji pritišću mokraćni mjehur.

Postupak poznat kao ablacija endometrija zaustavlja krvarenje uništavanjem endometrija laserom. Ablacija endometrija je prihvatljiva alternativa his- terektomiji jer je manje invazivna.

Ako je prolaps maternice toliko jak da je maternica vidljiva izvan vulve, potrebna je vaginalna histerektomija kojom se maternica odstranjuje kroz rodnicu.

Ako se ne želite podvrgnuti operativnom zahvatu, liječnik može umetnuti u rodnicu plastičnu napravu poznatu kao pesar, koja se smješta u rodnici kao dijafragma i sprečava ispadanje maternice, lako pesar pomaže pridržavati maternicu, mora se zamjenjivati svakih tri do šest mjeseci i stoga nije dugoročno rješenje.

Alternativni načini liječenja – Tegobe s maternicom

Mnogi alternativni načini liječenja ublažavaju simptome materničnih poremećaja, ali ih treba rabiti samo kao dopunu konvencionalnom liječenju.

Liječenje kod kuće

Ako se fibroidi jave s vanjske strane maternice (subserozni fibroidi) može se uočiti povećanje mase trbuha. Ležanje i postavljanje toplog obloga ili termofora na donji dio trbuha ublažava bolove.

Topli oblozi primjenjuju se tri puta tjedno po najmanje 60 minuta.
Liječnici često preporučaju vježbe na podu za zdjelicu (poznate kao Kegelove vježbe) koje osnažuju sveze koje pridržavaju maternicu i nadziru mokrenje kako bi se pomoglo održavanje spuštene maternice na mjestu.

Možete naučiti vježbati te mišiće zaustavljanjem i puštanjem mlaza mokraće. Kad naučite prepoznati ciljne mišiće, vježbajte njihovo stezanje i opuštanje. U početku se preporuča 5 skupina vježbi 10 puta na dan. Prema vašem ritmu možete ih povećati na 10 nizova vježbi 10 puta na dan.

Dijagnostički postupci

Često se fibroidi zamijete tek kad ih liječnik napipa tijekom redovitog pregleda zdjelice. Da bi se potvrdila njihova prisutnost, može se napraviti ultrazvučno snimanje.

Može se izvesti biopsija endometrija (ili, u slučaju izrazito obilnog krvarenja, dilatacija i kiretaža), koja zajedno s poviješću bolesti potvrđuje dijagnozu dis- funkcijskog krvarenja iz maternice.

Prolaps maternice uglavnom se lako prepoznaje na liječničkom pregledu. Pokazatelj prolapsa je otečena stijenka rodnice. Tijekom ginekološkog pregleda zdjelice, kad se umetne spekulum, liječnik vas može zamoliti da zakašljete, kako bi mogao vidjeti prolaps maternice.

Način života

Ako je obilno krvarenje simptom fibroida, trebali biste smanjiti dnevne poslove te se više odmarati tijekom mjesečnice.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU