back to top

Upala uha

Upala uha, upala srednjeg uha katkad jednostavno nazivana infekcija, najčešći je uzrok uhobolje.

lako je ova bolest upala uha, čest uzrok dječjih tegoba te se često povezuje s djecom, od nje mogu oboljeti i odrasli.

Sarajevo – 7 Reasons Why This Charming City Needs to Be on Your Bucket List
Otitis media je infekcija srednjeg uha, dijela uha koje sadrži sitne košćice koje preuzimaju zvučne vibracije s bubnjića i prenose ih dalje u unutrašnje uho. No upala srednjeg uha često prati prehladu, gripu ili neku drugu dišnu infekciju. To se dešava zato što srednje uho s gornjim dišnim traktom povezuju dvije sićušne, Eustachijeve cijevi.


Većina roditelja, na žalost, i predobro poznaje upalu srednjeg uha. Infekcije uha jedan su od najčešćih razloga odlasku pedijatru. Ako se ne liječi, upala srednjeg uha može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, uključujući mastoiditis (rijetka upala kosti koja se nalazi uz uho), gubitak sluha, probijanje bubnjića, meningitis, paralizu ličnog živca, a možda i Menierovu bolest.

Simptomi

U odraslih:

 • uhobolja (nagla, oštra bol ili tupa stalna bol)
 • vrućica i groznica
 • začepljen nos
 • osjećaj punoće u uhu
 • uhobolja praćena mučninom i proljevom
 • prigušen sluh

U djece:

 • držanje za uho
 • vrućica
 • razdražljivost, uznemirenost
 • nosni iscjedak
 • smanjen tek
 • plač noću kad je dijete u ležećem položaju

Obratite se liječniku

 • ako tjelesna temperatura naraste iznad 38,5 ili 39 °C; vrućica ukazuje na mogućnost ozbiljnije infekcije.
 • ako vi ili vaše dijete često obolijevate od upale srednjeg uha; opetovani napadaji ove bolesti mogu dovesti do gubitka sluha ili težih infekcija.
 • ako vi ili vaše dijete imate teškoće sa sluhom; infekcija može utjecati na sluh.
 • ako sumnjate da vaše malo dijete ima upalu srednjeg uha; roditelju je često teško odrediti ima li dijete slušnih tegoba.
upala uha
Upala uha

Uzroci

Upala uha – Stanice srednjeg uha stvaraju tekućinu koja, između ostalog, pomaže u zaštiti uha od stranih organizama. Ova se tekućina odvodi kroz Eustachijeve cijevi u grlo. Međutim, ako natekne sluznica Eustachijevih cijevi, tekućina može ostati zarobljena u srednjem uhu izazivajući upalu i infekciju. Eustachijeve cijevi u djece su vodoravnije i kraće, što ih izlaže još većoj opasnosti od infekcije. Liječnik može vidjeti da je bubnjić oboljelog crven i otekao.


Najčešći uzrok upale srednjeg uha je virusna infekcija gornjih dišnih putova, poput prehlade ili gripe. Ove bolesti mogu izazvati tako jako oticanje u Eustachijevoj cijevi da tekućina ne može otjecati iz srednjeg uha. Alergije na pelud, prašinu, životinjsku dlaku ili hranu mogu imati isti učinak, a isto vrijedi i za dim, pare, kao i druge otrove iz okoliša.


Bakterije mogu neposredno izazvati upalu srednjeg uha, no ovi organizmi obično prate virusne infekcije ili alergijske reakcije, brzo pronalazeći put u toplo i vlažno okruženje srednjeg uha. Bakterije mogu izazvati veliku štetu, pretvaranjem upale u infekciju i izazivanjem vrućice. Među bakterijama koje se najčešće nalaze u inficiranom srednjem uhu su i one odgovorne za sinusitis, upalu pluća i druge infekcije gornjih dišnih putova. (Zapamtite: cijepljenje protiv gripe ne pruža zaštitu od upale srednjeg uha.)


Upala uha javlja se u različito teškim oblicima. Izolirani oblik bolesti koji se lako liječi je akutna upala srednjeg uha. Ako se bolest povuče, no ponovno se pojavi do tri puta u razdoblju od šest mjeseci (ili četiri puta u godinu dana), zove se opetovana upala srednjeg uha. Ako traje tjednima i ne povuče se, zove se kronična upala srednjeg uha. Nakupljanje tekućine u uhu bez infekcije, zove se serozna upala srednjeg uha.


U novije vrijeme znanstvenici su otkrili tko su osobe koje će vjerojatno bolovati od opetovanih blagih upala uha: muškarci, osobe s upalama uha u obiteljskoj anamnezi, mala djeca koja se hrane na bočicu (djeca na prsima rjeđe obolijevaju od upala srednjeg uha), djeca u dječjim vrtićima, osobe koje žive u kućanstvu s pušači ma te osobe sa slabim ili oštećenim imunološkim sustavom.

Upala uha – Liječenje

Upala uha – Cilj liječnika i stručnjaka za alternativnu medicinu je riješiti infekciju u srednjem uhu prije nego što dođe do ozbiljnih komplikacija. Liječenje se obično sastoji u odstranjivanju uzroka upale iz srednjeg uha, uništavanju bakterija, jačanju imunološkog sustava te smanjivanju otečenosti Eustachijeve cijevi.

Upala uha – Prevencija

Budući da u djece koja se hrane na bočicu postoji veća vjerojatnost obolijevanja od upala uha, bolje ih je, ukoliko je to moguće, dojiti, jer će to spriječiti infekcije uha. (Ako dijete morate hraniti na bočicu, nikad ga nemojte hraniti tako da ga polegnete, a bočicu poduprete.) Isto tako, odstranite iz svog doma što je moguće veći broj štetnih tvari, uključujući prašinu, tekućine i otopine za čišćenje te duhanski dim. Alergije na hranu mogu također igrati važnu ulogu kod upale srednjeg uha, pa ako vam je dijete podložno ovoj bolesti, pokušajte smanjiti primjenu pšeničnih proizvoda, kukuruznih proizvoda te začina za hranu, jer su oni jači alergeni od ostalih vrsta hrane.    

Upala uha – Aromaterapija

Ekstrakt lavande (Lavandula officinalis) katkad može pomoći u ublažavanju upale i bolova kod infekcija uha. Primjenjuju se i ulja kamilice (Matricaria recutita), pupoljke (Oenothera biennis), masne kiseline, laneno ulje te boražina.

Upala uha – Kinesko ljekovito bilje

Poznavaoci kineske medicine rabe određene biljke kao pomoćno sredstvo u borbi protiv infekcije i za otvaranje kanala u uhu. Mješavine mogu uključivati grozničnicu (Scutellaria baicalensis), vodeni trputac (Alisma plantagoaquatica), široki trputac (Plantago major), zvinčac (Bupleurum chinense) te sladić (Glycyrrhiza uralensis). Za točne recepte, obratite se stručnjaku.

Upala uha – Liječenje ljekovitim biljem

Mnoge biljke koje pomažu jačanje imunološkog sustava, uključujući rudbekiju (Echinacea spp.), kamilicu (Matricaria recutita) te hidrastis (Hydrastis canadensis), mogu se nabaviti u obliku tableta. Kap: za uši ne mogu dospjeti u srednje uho te ih treba rabiti samo kod infekcija vanjskog uha.

Upala uha – Homeopatija

U ranoj fazi infekcije uha s naglim porastom temperature koju prati uznemirenost, rabite Aconite (30c svakih 4 do 6 sati). Za probadajuće i oštre bolove praćene vrućicom, intenzivnom toplinom i crvenilom vanjskog uha i dotične strane lica, rabite Belladonnu (30c svakih četiri do šest sati).


OPREZ: Budite jako oprezni kad primjenjujete B6, ekstrakt otrovne biljke. Posavjetujte se s homeopatom o dozi i pažljivo se pridržavajte uputa na pakovanjima. Djeci s upalom srednjeg uha koja su vrlo razdražljiva, imaju jako bolove i ne može ih se utješiti pokušajte davati Chamomillu (30c svakih4 do 6 sati).

Ako je dijete plačljivo, drži se uz vas, bolje se osjeća na otvorenom i iz nosa mu izlazi žutozeleni sekret, primijenite Pulsatillu (30c svakih4 do 6 sati). Kod začepljenja uha bez infekcije, iskušajte Kali muriaticum (30c svakih 4 do 6 sati). Ako nakon dva dana nema poboljšanja, pokušajte s drugim pripravkom ili se posavjetujte s homeopatom.

Upala uha – Prehrana

lako sama prehrana neće izliječiti infekciju uha, nutricionisti za borbu protiv virusne infekcije predlažu uzimanje sljedećih vitamina i dodataka:

Beta karoten (vitamin A). Pomnožite godine svog djeteta s dvadeset tisuća međunarodnih jedinica kako biste dobili dnevnu dozu od najviše dvije stotine tisuća međunarodnih jedinica.


Vitamin C. Dnevna doza: dob djeteta pomnožena s pet stotina miligrama. (OPREZ: velike doze vitamina C mogu izazvati proljev; važno je dozu ravnomjerno rasporediti tijekom cijelog dana. lako kod odraslih i adolescenata nije strogo određena najveća dnevna doza, mnogi ne mogu podnijeti više od tisuću miligrama svaka dva sata.)
Cink. Dnevna doza: vaše godine puta 2,5 miligrama. Nemojte uzimati više od 50 miligrama na dan bez savjetovanja sa stručnjakom za prehranu.
Bioflavonoidi. Dnevna doza: djetetova dob pomnožena s pedeset miligrama, ali najviše dvije stotine i pedeset miligrama.

upala uha
Upala uha

Upala uha – Osteopatija

Posavjetujte se s osteopatom o liječenju koje može pomoći isušiti Eustachijeve cijevi.

Upala uha – Konvencionalna medicina

Upalu srednjeg uha obično uzrokuje virusna infekcija, a u tom se slučaju jedina pomoć koju liječnici mogu ponuditi sastoji u liječenju simptoma. Ono može uključivati pokušaj smanjivanja otečenosti Eustachijeve cijevi pomoću dekongestiva, poput pseudoefedrina te antihistaminika, moguće difenhidramina. (Zapamtite: antihistaminici neće izliječiti upalu srednjeg uha, a mogu izazvati i blaže nuspojave, uključujući klonulost i nervozu.) Za ublažavanje bolova liječnik može preporučiti analgetik, obično paracetamol, koji pomaže i u ublažavanju vrućice. Acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) kod djece valja izbjegavati zbog opasnosti od Reyevog sindroma.)


Primjena antibiotika u liječenju bakterijskih infekcija srednjeg uha predmet je rasprava. U Engleskoj većina liječnika liječi samo simptome upale srednjeg uha, ne rabeći lijekove koji ubijaju bakterije. Istraživanja su pokazala da su oboljeli od upale srednjeg uha u osamdeset i osam posto slučajeva počeli ozdravljati nakon ovakva liječenja. Jedno drugo istraživanje ukazuje na to da je osamdeset posto upala srednjeg uha virusnog podrijetla i stoga neće reagirati na antibiotike.

No mnogi se liječnici boje da će se bakterije koje su pritajene u srednjem uhu bez primjene antibiotika razmnožiti i izmaći kontroli te možda izazvati ozbiljne komplikacije poput gubitka sluha ili mastoiditisa. Na kraju, oni ističu da su ove komplikacije i postale rijetke upravo zahvaljujući antibiotskoj terapiji. Da bi bili sigurni, mnogi liječnici liječe sve upale srednjeg uha kao da su bakterijske.
Amoksicilin je antibiotik izbora za liječenje bakterijske upale srednjeg uha.

Upala uha – Općenito se smatra sigurnim, jer je manja vjerojatnost da će izazvati alergijske reakcije od penicilina, iz kojeg je izveden. Vrlo je učinkovit: jedno liječenje amoksicilinom može izliječiti infekciju uha za sedam do deset dana uz male troškove.

Ipak, nedavno su liječnici uočili teškoće kod ovog čudotvornog lijeka. Pokazalo se da su neke vrste bakterija naučile stvarati obrambeni enzim koji sprečava djelovanje amoksicilina. Kritičari rutinskog davanja antibiotika u SAD-u tvrde da su milijuni recepata za amoksicilin propisani za liječenje upala srednjeg uha bez prisutnosti bakterija pomogli u stvaranju tih otpornih sojeva.


Bez obzira na to kako su nastale, bakterije otporne na amoksicilin pojavile su se u mnogim sredinama, prisiljavajući liječnike da za upalu srednjeg uha propisuju druge antibiotike. Neke od tih zamjena, obično skupljih od amoksicilina, uzete su iz skupine lijekova koji se zovu cefalosporini. Drugi su kombinacija lijekova, primjerice amoksicilin s klavulanskom kiselinom.

Osobama alergičnim na amoksicilin liječnici mogu propisati sulfametoksazol i trimetoprim ili eritromicin pomiješan sa sulfatnim lijekom poput sulfizoksazola. Bolesnicima starim najmanje dvije godine s teškom, opetovanom upalom srednjeg uha liječnik može preporučiti poticanje imunološkog sustava posebnim cjepivom koje mu olakšava prepoznavanje i napadanje određenih vrsta bakterija.

U slučaju da upala srednjeg uha izazove ozbiljne komplikacije, liječnici mogu preporučiti operacijski zahvat za zaustavljanje infekcije ili isušivanje srednjeg uha. Jedna od tehnika je miringotomija, bušenje bubnjića u cilju oslobađanja tekućine iz srednjeg uha. Ako se Eustachijeve cijevi potpuno zatvore zbog oticanja, kirurg u njih može uložiti ventilacijsku cjevčicu koja će ih držati otvorenima.

Ovaj postupak, nazvan timpanostoma, skup je, može izazvati infekciju i stvaranje ožiljaka. Ako opetovane infekcije faringealne tonzile (trećeg krajnika u djece) ili krajnika uzrokuju česte upale srednjeg uha, liječnik može preporučiti vađenje ovih žlijezda.

Upala uha – Alternativni načini liječenja

Neki alternativni načini liječenja upale srednjeg uha nastoje se boriti protiv virusa ili bakterija odgovornih za infekciju, dok drugi pokušavaju ublažiti simptome ili ojačati imunološki sustav.

Upala uha – Liječenje kod kuće

Simptome infekcije uha u velikoj mjeri možete ublažiti kod kuće. Mnogi su otkrili da im toplina, na primjer topli oblog, pruža olakšanje. Inhaliranje pare i vruće kupelji za stopala mogu također pomoći.
Ako uzimate antihistaminike, koji mogu smanjiti vlažnost tijela i isušiti grlo i dišne putove, pokušajte nadoknaditi gubitak tekućine tako da pijete mnogo vode.


Grgljanje slane vode pomaže smiriti nadraženo grlo i pročistiti Eustachijeve cijevi.
Držanje glave u uspravnom položaju pomaže dreniranje srednjeg uha.
Nekim ljudima pomažu sprejevi za nos koji se mogu kupiti bez recepta, a djeluju kao dekongestivi. Međutim, primjena sprejeva duže od tri dana može stvoriti naviku i dovesti do reaktivne kongestije ili pogoršanja bolesti.

Upala uha – Dijagnostički postupci

Ako vaše dijete ili vi imate uhobolju praćenu začepljenjem nosa koji curi, upalom grla ili vrućicom,
velika je vjerojatnost da se radi o upali srednjeg uha. Liječnik će pregledati bubnjić instrumentom koji zovemo otoskop tražeći znakove upale. To nije lagana zadaća ako je bolesnik dijete koje se vrpolji.


Da bi bio siguran radi li se o bakterijskoj infekciji, liječnik može napraviti otvor na bubnjiću, uzeti uzorak tekućine iz srednjeg uha i zatim ga provjeriti u laboratoriju. Ova prilično radikalna mjera obično se primjenjuje samo kod teških i tvrdokornih infekcija.

DRUGI UPRAVO ČITAJU