back to top

Najčešći problemi s noktima

Ovo su najčešći problemi s noktima.

Lijepi i njegovani nokti odraz su lijepe i njegovane žene. Ako imate tanke i lako lomljive nokte nemojte to pripisivati vrsti noktiju jer to nema veze s kvalitetom noktiju. Možda biste samo trebali otkriti uzrok lošoj kvaliteti nokta i proraditi na tome da dobijete nokte kakve priželjkujete.

Nokti rastu iz područja ispod kožice. Kako rastu nove stanice, starije postaju tvrde i zgusnute, odnosno postaju keratin i mlade ih stanice guraju prema vrhu prsta. Nokti na rukama rastu brže od noktiju na nogama, a isto tako rastu brže ljeti nego zimi.

Nokat na ruci dnevno izraste otprilike jednu desetinku milimetra, što bi značilo da noktu na prstu ruke treba od 4 do 6 mjeseci da potpuno izraste. Kako postajete stariji, rast noktiju se usporava, tako da u osamdesetoj godini života, nokti rastu upola sporije nego u desetoj.

Ono što je najbitnije za ljepotu noktiju je njihovo zdravlje. Idealno bi bilo da su svi nokti iste boje i sastava te da na njima nema mrlja. Osim najčešćih gljivica, koje karakteriziraju žućkasti nokti, a liječe se putem raznih krema i melema dostupnih u ljekarnama, postoje i neke druge uobičajene boljke s noktima.

Bijele mrlje

Sitne, polukružne mrljice koje primjećujete na svojim noktima zapravo su rezultat ozljede korijena nokta. Kako nokat bude rastao, tako će i ozljede nestati.

Krvarenje kapilara

Pucanje krvnih žilica u ležištu nokta može uzrokovati pojavu tankih okomitih linija u obliku iverja ispod ploče nokta. Najčešći uzrok su ozljede noktiju, a mogu ih uzrokovati i pojedine vrste lijekova. Dobra je vijest da prolaze same od sebe! Treba pripaziti pri ovoj tegobi jer krvarenje može biti uzrok upali srčanog mišića, pa u slučaju da se osjećate loše i imate povišenu tjelesnu temperaturu, nazovite liječnika. – (Najčešći problemi s noktima)

Urasli nokti na nogama

Posebno bolna tegoba su urasli nokti na nogama, koji često izazivaju infekciju. Uzroci ovoj tegobi koja je prije svega neugodna, su neodgovarajuće cipele, neadekvatna njega noktiju ili pak nepravilno držanje. Ako primijetite da vam je nokat urastao, najbolje bi bilo da rješenje potražite kod liječnika koji će vam riješiti problem, a pritom vam dati lokalnu anesteziju kako ne biste osjećali bol. – (Najčešći problemi s noktima)

Postoji i metoda uklanjanja uraslog nokta laserski, no ona je jako skupa, a nije dokazano da je učinkovitija od nekih drugih metoda, kao što je primjerice korištenje 80-postotne otopine fenola. Takva otopina uništit će stanice nokta na strani gdje je on urastao, i na taj način spriječiti da ne bi došlo do istog urastanja nokta nakon nekog vremena. – (Najčešći problemi s noktima)

Napukline na noktima

Zanoktice su dosta česte na noktima nogu. Razlozi njihovog nastajanja su zapravo pucanje vršaka prstiju i kožice nokta.Uvijek nastaju kad je suho vrijeme, pa bi trebalo voditi računa da vam je koža nožnih prstiju uvijek vlažna.  Za to postoje sredstva za vlaženje! Ako je do zanoktica već došlo, rješenje može biti tekući zavoj! – (Najčešći problemi s noktima)

DRUGI UPRAVO ČITAJU