Upala zvukovoda

lako se često naziva i bolešću plivača, upala zvukovoda ne pogađa samo plivače.

Upala zvukovoda ili, kako ga liječnici nazivaju, otitis externa, često se javlja u djece i odraslih koji često plivaju. Upala katkad može dovesti do infekcije koja može biti vrlo bolna.

Simptomi upale zvukovoda

Simptomi upale zvukovoda su:

  • svrbež u uhu
  • vodenast iscjedak iz uha
  • snažna bol i osjetljivost u uhu, osobito kad mičete glavom ili pri blagom potezanju uha
  • žućkast iscjedak iz uha koji zaudara
  • privremeno oslabljen sluh (izazvan zaprečenjem zvukovoda)
upala zvukovoda
Upala zvukovoda

Obratite se liječniku

  • ako imate vrtoglavice ili zvonjenje u ušima; ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljniju bolest koju treba liječiti.
  • ako osjećate snažne bolove; liječnik vam može dati lijek za ublažavanje bolova.
  • ako na koži glave ili oko uha primijetite osip; možda bolujete od seboroičnog dermatitisa; liječnik vam može propisati liječenje.

Uzroci

Upalu zvukovoda često izaziva pretjerana vlažnost u uhu koja može biti posljedica plivanja ili čak redovitog tuširanja (»plivačko uho«). Vlaga izaziva Ijuštenje kože u uhu ili ekcem.

Kožna razderotina, koja može nastati u pokušaju da se grebanjem ublaži stalan svrbež ekcema, može omogućiti bakterijama ili (rjeđe) gljivicama da prodru u tkivo zvukovoda i izazovu infekciju.

Zbog toga je plivanje u zagađenoj vodi čest uzrok upale zvukovoda. Bakterije koje se nalaze u vodi nalaze prikladno obitavalište u vlažnom okružju upaljenog zvukovoda.

Druge kožne bolesti, poput seboroičnog dermatitisa i psorijaze, također mogu dovesti đo upale uha. Drugi česti uzrok je pretjerano i neprikladno čišćenje ušne smole (cerumena).

Cerumen ne samo da štiti zvukovod od prevelike vlažnosti, nego je i odgovarajuća sredina za »dobre« bakterije. Odstranjivanje ove zaštitne pregrade – osobito štapićima za čišćenje uha, noktima ili drugim predmetima koji mogu ogrepsti kožu, olakšava širenje infekcije. Lak ili boja za kosu mogu nadražiti zvukovod te dovesti do infekcije zvukovoda.

upala zvukovoda
Upala zvukovoda

Liječenje

Upala zvukovoda obično nije opasna bolest i često prolazi sama od sebe za nekoliko dana. Stoga kod blažih upala možete prvo iskušati alternativne načine liječenja.

Ako se bolovi pojačavaju ili se ne povuku za 24 sata, trebate otići na liječnički pregled. U rijetkim slučajevima upala se može proširiti i oštetiti kosti i hrskavicu smještene dublje u uhu.

Prevencija upale zvukovoda

Oprezno čistite uši. Vanjsko uho obrišite čistom krpicom za pranje. Nemojte je uvlačiti u zvukovod i nikad ne rabite predmet s oštrim vrhom.
Tijekom plivanja rabite čepove za uši. Nakon plivanja protresite glavom kako bi voda izišla iz ušiju.
Izbjegavajte plivanje u prljavoj vodi.

Tijekom tuširanja rabite čepove za uši ili kapu za tuširanje kako bi uši ostale suhe. Ili nakon tuširanja uši osušite sušilom za kosu: stavite ga na najmanju toplinu i brzinu i držite oko 30 cm od uha.

Nakon tuširanja ili plivanja možete osušiti uho i uništiti bakterije ubrizgavanjem pune kapaljke izopropilnog alkohola ili bijelog octa u uho. Nagnite glavu tako da tekućina uđe do dna zvukovoda, a zatim je nagnite tako da se tekućina iscijedi.


Da biste stvorili zaštitni omotač za zvukovod prije nego što idete plivati, ubrizgajte punu kapaljku mineralnog ulja, dječjeg ulja ili lanolina u uho.

Ako nosite slušni aparat, izvadite ga kad god je moguće kako bi se uho moglo osušiti; slušni aparat može zadržavati vlagu u zvukovodu.

Aromaterapija

Da biste poboljšali protjecanje krvi u području uha i tako pomogli ozdravljenje uha, lagano masirajte područje oko zvukovoda uljem spravljenim od 3 do 5 kapi eukalipta (Eucalyptus globulus) ili lavande (Lavandula officinalis) razrijeđenih u 1 žlici maslinova ili drugog biljnog ulja. Ulje utrljavajte po sljepoočnicama i vratu te po vanjskom uhu.

Liječenje ljekovitim biljem

Uljes/fnocv/efne divizme (Verbascum thapsus), koje ima protuupalna svojstva, može pomoći ublažiti i izliječiti upalu zvukovoda. Svaka tri sata u bolesno uho ukapajte 1 do 3 kapi.

Druga biljka koja može pomoći kod upale zvukovoda je češnjak (Allium sativum), za koji se pokazalo da djeluje kao prirodni antibiotik. Kombinirajte jednake dijelove češnjakova soka, glicerina i uljne podloge, poput maslinova ili bademova ulja. Svaka tri sata u bolesno uho ukapajte 1 do 3 kapi.

upala zvukovoda
Upala zvukovoda

Homeopatija

Homeopati za ublažavanje bolova kod upale zvukovoda propisuju različite tvari. Posavjetujte se s homeopatskim liječnikom o specifičnim ljekovitim pripravcima kao što su na primjer Aconite, Apis ili C raphites.

Konvencionalna medicina

Liječnik će vam vjerojatno uho očistiti štapićem koji je na vrhu omotan vatom ili pumpicom kako bi ublažio nadraženost i bol. Možda će vam propisati kapi za uši koje sadrže kombinaciju hidrokortizona za smanjivanje svrbeža i antibiotika za borbu protiv infekcije.

Ako imate jake bolove, liječnik vam može preporučiti acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin), paracetamol ili neki drugi preparat koji možete dobiti bez recepta.

Liječnik će vam preporučiti i da pazite da vam voda ne dođe u bolesno uho tijekom liječenja. Ako se infekcija ne povuče za tri ili četiri dana, liječnik vam može propisati antibiotik za uzimanje na usta.

Liječenje kod kuće

Ispirite inficirani zvukovod lokalnim antiseptikom koji možete kupiti bez recepta. Ili primijenite otopinu spravljenu kod kuće od jednakih dijelova bijelog octa i izopropilnog alkohola.

Svaka dva do tri sata u uho ukapajte nekoliko kapi otopine. Kapi trebaju ostati u uhu najmanje 30 sekundi.
Za ublažavanje bolova na bolesno uho stavite topli oblog.

Uzmite acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) ili neki drugi analgetik za ublažavanje bolova.

Tijekom liječenja bolesni zvukovod treba biti suh, čak i tijekom tuširanja. Rabite čepove za uši ili kapu za tuširanje.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU