back to top

Minerali za zdravlje

O važnosti vitamina mnogo se piše, a o mineralima znatno manje. No, to nikako ne znači da su oni manje važni, osobito za rast i razvoj vašeg djeteta. Evo neki od ključnih minerala za koje se uvijek moramo pobrinuti da ih imamo dovoljno.

Kalcij

Kalcij je, kao što je već dobro poznato, važan za zdrave kosti i zube.  Znakovi nedostatka kalcija kod djeteta su grčenje ili podrhtavanje mišića, nesanica ili nervoza, bolovi u zglobovima i krvarenje zubi. Mliječni proizvodi sadrže većinu potrebnog kalcija. No, postoji još puno dobrih izvora, kao npr. bademi, sjemenke bundeve, srdele, povrće i orasi.

Krom

Pomaže u održavanju pravilne razine šećera u krvi i smanjuje potrebu za šećerom. Djeca koja nemaju dovoljno kroma u tijelu pokazuju znakove loše razine šećera u krvi, npr. razdražljivost i česte promjene raspoloženja. Krom se nalazi u cjelovitim žitaricama, ali se čak do 98 posto kroma uništava pri procesu rafiniranja, tako da prehrana bogata bijelom rižom, bijelom tjesteninom i bijelim kruhom izaziva nedostatak kroma u tijelu. Ostale namirnice bogate kromom su krumpitr paprika, jaja i piletina.

Bakar

Radi se o mineralu koji sudjeluuje u nekoliko ključnih procesa u tijelu. Potreban je za kolagen, važnu komponentu kože, krvnih žila, kosti i zglobova, te za pravilnu apsorpciju i upotrebu željeza. Bakar je karakterističan jer je podvojen, tj. ako ga je u organizmu previše, javljaju se znakovi mentalne bolesti, tjeskoba i paranoja.

Željezo

Željezo pomaže krvnim stanicama pri prijenosu kisika po tijelu i potrebno je za oslobođenje energije iz hrane u tijelu. Pomanjkanje željeza očituje se nedostatkom energije, umorom, bezvoljnošću i anemijom. Najbolji izvor željeza je hrana životinjskog podrijetla, kao što su meso i jaja.

Magnezij

Nakon cinka, na drugom mjestu među mineralima koji tijelu nedostaju. S kalcijem ga trebamo u relativno velikim količinama da bismo imali jake kosti i zube. Poput kalcija, i magnezij prirodno opušta mišiće, poboljšava spavanje i smiruje hiperaktivnu djecu. Nužan je i za tjelesnu energiju. Djeca kojoj nedostaje magnezija mogu imati problema sa spavanjem.

Mangan

Mangan je važan za zdravlje kostiju i hrskavice, staničnog tkiva i živaca. Aktivira više od 20 enzima koji potiču kemijske reakcije u tijelu, pomažu pri regulaciji razine šećera u krvi i utječu na DNA. Uključen je u proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pomaže pri održavanju pravilne funkcije mozga.

Foto: Marie C Fields/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma