back to top

Vitamini za zdrav život

U zimskim mjesecima kada su dani kratki, a hladnoća, kiša i snijeg skraćuju boravke na otvorenim prostorima, centralno grijanje isušuje zrak, manje se kreće, a prehrana postaje jednoličnija, u mnogih se odraslih pojalvjuju razdoblja umora i bezvoljnosti.

Često se takva stanja pripisuju nedostatku vitamina, a poboljšanje se traži u intenzivnim kurama vitaminskih preparata. Vitamini su neophodni za rad mnogih, za život važnih funkcija. Ljudski ih organizam može sam sintetizirati te postoji potreba uzimanja vitamina iz vanjske sredine.

Nedovoljno uzimanje tvari bogatih vitaminima može dovesti do oboljenja, ali budući su nam vitamini potrebni samo u malim količinama, prevelik unos određenih vitamina (A i D), može dovesti do znakova hipervitaminoze.

Kako uporno ne biste uzimali pogrešne vitamine, navest ćemo koji vitamini su potrebni organizmi i za što:

Vitamin A važan je za pravilan proces vida i normalnu izgradnju površine kože. Nalazi se u zelenom povrću, u korjenastom povrću (najviše u mrkvi), rajčici, mlijeku, jajima, maslacu. Ako se normalno hranite, nema opasnosti od opasnosti od manjka vitamina A.

Vitamini B, B kompleks, važni su za niz metaboličkih funkcija u organizmu, za sprječavanje anemije, pravilno funkcioniranje živčanog sustava, pravilnu funkciju sluznice i kože. Vitamini B nalaze se u nizu namirnica; u mlijeku, jajima, jetri, mesu, ribi, riži, mahunastom povrću. I ovog vitamina vjerojatno imate uvijek dovoljno.

Vitamin C važan je za proces okoštavanja, pravilnu funkciju vezivnog tkiva, izgradnju zubi te sprječavanje anemije. U hrani se najviše nalazi u agrumima (naranča, grejp,limun), ali i u kupusu, krumpiru, jagodama.

Vitamin D je neophodan za pravilno okoštavanje i rast kostiju. U hrani se ne nalazi u značajnim količinama, osim u ribljem ulju i masti nekih riba. No, količine unesene hranom i vitamin koji organizam sam sintetizira pomoću sunčeva svjetla mogu pokriti potrebe zdrave osobe. Za dojenčad je neophodno dodavanje vitamina D u obliku kapi u prvoj godini života i izlaganje suncu da bi se potaknulo sintetiziranje vitamina.

  Zašto je mrkva zdrava

Uravnotežena prehrana dovoljna je da zadovolji potrebe organizma za vitaminima. Osim toga, pravilna prehrana može spriječiti čitav niz kroničnih bolesti i poremećaja, od bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti, pa i do nekih oblika zloćudnih novotvorina.

Foto: Elena Schweitze/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU