back to top

Vježbanje u svakodnevnim aktivnostima

Iako ćete veće koristi za zdravlje postići ako svaki dan 30 minuta aktivno vježbate, trčite ili vozite bicikl, jasno je da vam ponekad obveze ne ostavljaju tih 30 minuta u komadu, pa postoje i alternative aktivnom vježbanju kroz svakodnevne aktivnosti.

Sigurno vam nikada nije palo na pamet da dok čuvate dijete, radite u uredu pa čak i obavljate kućanske poslove, možete aktivno vježbati. Navest ćemo nekoliko jednostavnih načina koje možete primjenjivati u svakodnevici bez da izdvajate posebno vrijeme za vježbanje.

Vježbanje kod kuće

Svaki dan pometite podove i ulazni dio ispred kuće. Ako čuvate svoje ili tuđe dijete, aktivno sudjelujte u igri s njim, umjesto da ga pasivno promatrate sjedeći na obližnjoj klupici. Ako morate ići do trgovine, otiđite biciklom. Ako ste pak otišli autom, parkirajte ga na suprotnom kraju parkirališta od trgovine kako biste mogli više prošetati. Općenito, sve što možete obaviti bez pomoći automobila, obavljajte pješice ili biciklom. Ako imate sobni bicikl, vozite ga oko 5 minuta dok telefonirate ili čekate da se opere rublje.

Vježbanje u uredu

Koristite se stepenicama, a ne dizalom. Ustanite i otiđite do svojih kolega na drugom katu, umjesto da ih kontaktirate telefonom ili im šaljete e-mail. Za radnim stolom možete raditi vježbe istezanja. Svaka 2 do 3 sata se istegnite 3 do 4 minute i bolje ćete se osjećati.

Vježbanje vikendom

Ručno operite automobil, kosite travu, okopajte vrt, operite balkon. Šetajte s obitelji, prijateljima, ili sami napravite krug oko naselja.

Vježbanje na putovanju

Rezervirajte hotel koji ima teretanu kako biste se mogli služiti i nakon puta malo istegnuti. Šetajte po terminalu prije putovanja

Vježbanje kod gledanja televizije

Za vrijeme trajanja reklama se obvezno dignite i prošetajte. Nastojte da ta šetnja ne bude u smjeru hladnjaka i po omiljenu grickalicu! U sjedećem položaju možete istezati ruke i noge. Kupite sjedeći bicikl i vozite ga prilikom gledanja tv programa. Nećete ni primijetiti koliko ste zapravo vježbali.

  Kako se riješiti celulita

Svaki od ovih načina će vam pomoći da održite formu, a sigurno i vama lakše pada činjenica da ne trebate odvajati određeni dio dana, koji vam je ionako pretrpanim raznim obvezama, samo za vježbanje, već da vježbanje može postati dio vašeg života i usputno.

Foto: BestPhotoStudio/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU