back to top

Rekreacija za zdravlje

trčanje

Za kretanje nikad nije kasno. Svakog dana samo trideset minuta koje provedete u brzom hodanju ili vožnji bicikla odrazit će se pozitivno na vaše tijelo i um. Bez obzira na koju se vrstu rekreacije odlučili, ono će vas učiniti zdravom i sretnijom osobom.

Osim lakšeg oblika kretanja poput šetnje i laganih vježbi istezanja koje su prije svega preporučljive starijim osobama, kretati se možemo i na druge načine.

Aerobno kretanje uz višak kisika

Kod ovog vježbanja kontinuirano se pokreću velike skupine mišića te povećava rad srca, pluća i mišićnih stanica. Nema boli, tijelo se dobro oznoji, a disanje ubrzava. Na taj način se izbacuje puno toksina. Aerobnim vježbanjem poboljšava se izdržljivost. Odlučiti se možete za šetanje, vožnju romobilom ili biciklom, za rolanje, plivanje ili trčanje. Nećete pogriješiti jer sve su to primjeri aerobnog vježbanja.

Anaerobno kretanje

Za razliku od aerobnog vježbanja, ova vrsta podrazumijeva smanjeni unos kisika. Kod ovog načina sagorijevanja energije javlja se bol. Dizanje utega je najkarakterističniji primjer anaerobnog vježbanja kojim se postiže snaga. Anaerobno vježbanje najčešće počinje zagrijavanjem i aerobnim vježbanjem.

Hodanje kao najzdraviji način rekreacije

Mnogi imaju predrasude prema hodanju kao sportu. Ipak, ta dinamička aktivnost zahtijeva skladan rad više stotina kostiju i mišića, te predstavlja najlakši način kretanja koji čak i prosječno dijete savlada u prvoj godini života.

Od rekreacijskog hodanja se znatno razlikuju šetnja i hodanje po gradu prilikom čega se hoda polako i često zastajkuje.

Za rekreacijsko hodanje moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti. Naime, hodanje mora biti dovoljno brzo, kao da nam se žuri čime se ubrzava broj otkucaja srca te povećava broj udisaja i ono mora trajati barem 30 minuta na dan. Cilj hodanja nije nabijanje kondicije nego što skladnije kretanje prema tjelesnim aktivnostima.

  Savjeti za pravilno vježbanje

Ako vam hodanje dosadi uvijek možete krenuti i početi prakticirati neku drugi oblik rekreacije, a pojačati intenzitet vam neće biti nimalo teško s obzirom na to da će vas hodanje učiniti poletnima i spremnima za veće izazove. Što je najbitnije, vaše će tijelo biti slobodno od toksina i zdravo, drugim riječima detoksicirano.

Foto: Daxiao Productions/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU