Omega masne kiseline

Možda su vam kao djetetu rekli kako trebate jesti ribu jer ćete biti pametniji. Danas za takve tvrdnje imamo i dokaze. Razlog tome su riblja ulja koja sadržavaju omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ti su spojevi posebno važni za zdravlje, rast i razvoj, kao i rad mozga.  Za riblje se ulje već dugo zna kako štiti od koronarne bolesti srca, kao i od Alzheimerove bolesti. Osim toga, ima i protuupalna svojstva te štiti krvne žile, a smatra se i korisnim za umanjivanje ukočenosti i osjetljivosti zglobova.

Naša tijela ne mogu proizvesti omega-3 ni omega-6 masne kiseline pa ih moramo unositi hranom. No važno je i da im je omjer pravilan. Većina osoba unosi dovoljno omega-6 koji se nalaze u biljnim uljima, ali daleko premalo omega-3 masnih kiselina, dok bi idealno bilo unositi ih u približno jednakim količinama.

Plave i masne ribe, kao što su skuša, haringa, losos, srdela i tuna, izvrstan su izvor omega-3 kiselina kakve trebaju našemu mozgu. Trenutačne prehrambene smjernice preporučuju četiri porcije plave i masne ribe tjedno.

Omega-3 masna kiselina može se naći i u biljnim namirnicama poput zelenog lisnatog povrća, sjemenkama lana te osobito u orasima. Naša tijela potom pretvaraju tu kiselinu u dva oblika omega-3 kiselina (EPA i DHA), kakve troši naše tijelo.

Umjesto toga, možete uzimati dodatke prehrani, uključujući tablete s uljem jetre bakalara. Vegani mogu, osim mnogih spomenutih izvora, uzimati i dodatke prehrani na bazi biljaka koji sadržavaju DHA, kao što je spirulina. Neke su namirnica poput mlijeka i jaja, obogaćene omega-3 kiselinama tako što su životinje koje ih daju hranjene hranom bogatom tim masnim kiselinama.

Što utječe na razinu omega-3 masnih kiselina

Brojni čimbenici utječu na niske razine omega-3 masnih kiselina. Velik unos trans- masnoća, kakve se nalaze u prerađenim namirnicama, s velikim količinama omega-6 kiselina, može zaustaviti pretvorbu omega-3 masnih kiselina u tijelu. Pretjerano konzumiranje alkohola i pušenje duhana jednako tako uništavaju ove važne i korisne masne kiseline. I zato, kada povećate unos omega-3 kiselina, i jedenje loše hrane svedite na najmanju moguću mjeru.

Foto: Eskymaks/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU