Kako se natjerati na vježbanje

U potpunosti nam je jasno da uvijek postoji izlika zašto “ne možete” započeti s trčanjem, teretanom, aerobikom, jogom ili nekim desetim oblikom vježbanja. A jedan je zajednički nazivnik za sve izlike koje ste ikada izrekli kako biste prolongirali početak rekreacije – ne da vam se.

Ipak, vaše tijelo treba neki oblik rekreacije kako bi ostalo zdravo i očuvano. Nakon višesatnog sjedenja, stajanja potrebno se dobro istegnuti. A i imat ćete čvrsto i poželjno tijelo, a tko to ne želi?

Zato odbacite sve izlike i suočite se sa svojim najgorim neprijateljem, samim sobom i onda možete krenuti s vježbanjem.

Najbolje bi bilo da krenete s treninzima od 20-ak minuta dva do tri puta tjedno i onda pomalo pojačavate vrijeme, na 30 minuta, pa 40… Nemojte odmah pretjerivati jer će vam onda brzo dosaditi jer ćete izložiti svoje tijelo velikom naporu i možda čak završiti s upalom mišića. Stoga polako, veliki je korak kad se uspijete natjerati na trening i odlučite ga uvrstiti u svoj raspored.

Nemojte očekivati rezultate odmah pa se razočarati kad ne smršavite u prvih 2 do 3 tjedna. Polako, rezultati sigurno neće izostati, ali treba vremena. Jednom kad vidite kako se bolje osjećate, koliko ste energičniji i poletniji zbog vježbanja, žalit ćete što prije niste počeli s vježbanjem.

Ako vam pak dosadi određeni tip vježbanja, npr. trčanje, mogućnosti su neiscrpne. Vježbanje kod kuće pomoću nekog od YouTube videa, grupna vježbanja i teretana, biciklizam, plivanje, neki od ekipnih sportova. Ako imate želje, možete sve.

Za one kojima je potreban stalni poticaj za pokrenut se možda je rješenje da vježbaju zajedno s nekim. Nagovorite prijateljicu i onda ćete jedna drugoj bit podrška kad ona druga zastrani. A i dobro ćete se zabaviti.

  Vježbe za vratnu kralježnicu

Uz to sve, bitno je imati na umu da biste trebali pripaziti i na prehranu, pogotovo ako brzo želite vidljive rezultate vježbanja. O zdravoj hrani je već toliko puta pisano, ali nitko ne traži od vas da zaboravite na sve slastice, ugljikohidrate i druge ne baš poželjne namirnice. Jednostavno takve namirnice smanjite, a povećajte unos voća, povrća i pijte što više vode, a što manje zaslađenih i gaziranih sokova.

Foto: bokan/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU