Zašto je sirovo mlijeko iz mljekomata opasno za djecu

Konzumacija i kupovina sirovog mlijeka iz mljekomata popularna je u brojnim zemljama Europe i svijeta. Ovaj trend polako postaje popularan i u Hrvatskoj, iako je povećanje broja mljekomata kod nas vrlo sporo, a u cijeloj zemlji ima tek oko 40 mljekomata. No je li konzumacija sirovog mlijeka iz mljekomata opasna za djecu? Koje mlijeko je najbolje za djecu? 

Kako do sada u našoj zemlji nisu provođena slična istraživanja, HAH (Hrvatska agencija za hranu) na vlastitu je inicijativu pokrenula istraživanje koje je imalo za cilj utvrditi mikrobiološku i kemijsku sliku sirovog mlijeka iz mljekomata te prisutnost ostataka antimikrobnih lijekova i mikotoksina.

Istovremeno s istraživanjem, provedena je i on-line anketa kako bi se utvrdili stavovi potrošača o sirovom mlijeku iz mljekomata te utvrdili motivi za njegovu kupnju, kao i postupci s tim mlijekom prije konzumacije.

Također, HAH je na vlastitu inicijativu izradila i “Znanstveno mišljenje o javno zdravstvenom riziku vezanom za konzumaciju sirovog mlijeka”, kako bi se procijenio rizik i mogućnost razvoja patogenih mikroorganizama na koje najviše utječe postupanje sa sirovim mlijekom prilikom kupovine i pohrane, a prije konzumacije istog. Izradi znanstvenog mišljenja prethodilo je istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno sirovo mlijeko iz mljekomata na području RH. Rezultati istraživanja korišteni su kao temelj za izradu procjene rizika.

Ovim istraživanjem bili su obuhvaćeni mljekomati na području cijele Republike Hrvatske. Istraživanje je trajalo godinu dana, a uzorkovanje je napravljeno u tri navrata s obzirom na godišnja doba, jesensko, zimsko i proljetno-ljetno.

U već navedenom znanstvenom mišljenju stoji: “Prema rezultatima mikrobioloških analiza mlijeko iz mljekomata bilo je najčešće kontaminirano s L. monocytogenes, S. aureus i C. burnetti, patogenim mikroorganizmima koji mogu dovesti do oboljenja ljudi. (…) Ne može se u potpunosti isključiti rizik za zdravlje ljudi zbog prisutnosti C. burnetii u mlijeku, iako su zabilježeni vrlo rijetki slučajevi sirovog mlijeka kao izvora zaraze s ovim patogenom.”

Kako prenosi HAH, rizik za zdravlje od sirovog mlijeka iz mljekomata može se okarakterizirati kao zanemariv u slučaju termičke obrade mlijeka prije pohrane u hladnjak odnosno prije konzumacije; umjeren u slučaju konzumacije sirovog mlijeka bez prethodne termičke obrade za populaciju zdravih, odraslih osoba te visok u slučaju konzumacije sirovog mlijeka bez prethodne termičke obrade za populaciju djece, starijih, trudnica i osoba slabijeg imuniteta.

Sukladno tome, HAH navodi kako oni ne apleliraju na to da se ne preporučuje konzumacija sirovog mlijeka iz mljekomata već se preporučuje prokuhati mlijeko prije same konzumacije. Također, savjetuju da bi se obavezno trebalo upozoriti konzumente takvog mlijeka na moguće rizike i preporučiti im da mlijeko prokuhaju prije konzumacije.

Ne pijete li kravlje mlijeko ili želite isprobati i biljna mlijeka saznajte koje su odlične zamjene za kravlje mlijeko.

Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU