back to top

Zašto je važno prati ruke

Zašto je važno prati ruke?

Mjesta na kojima najviše vrebaju izvori infekcija su restorani i bolnice, zbog količine ljudi koja ondje prolazi i izmjenjuje se. U restoranu može biti opasno ako je kuhar radio s prljavim rukama ili ako niste oprali ruke prije jeli, što je osnova za trovanje hranom.

Važno je uvijek misliti na higijenske uvjete, a pogotovo kada se nalazite u nekom od spomenutih rizičnih mjesta. Tada biste trebali imati i dupli par očiju kako bi mogli uočiti nepravilnosti koje bi mogle utjecati na naše zdravlje, što svakako nije zanemariva činjenica.

Ako u restoranu zamijetite pogrešan postupak, npr. da zaposlenik nije oprao ruke nakon što je oprao pod, a onda vam dira hranu, obavijestite o tome njegove nadređene.

Ako slučajno kihne u vaše jelo i vi to vidite, isto reagirajte. Nemojte se ustručavati reagirati misleći da ćete ispasti sitničava i neurotična osoba. Samo ste osoba koja čuva sebe i druge od trovanja hranom. Kada se sjetite kako je trovanje hranom neugodna pojava, odmah će vam biti lakše dati primjedbu konobaru!

Drugi ozbiljan zdravstveni rizik čine nosokomijalne infekcije, odnosno infekcije koje se šire u bolnici. Kao što znate, zbog velikog broja bolesnika i neprestanog kontakta takvih osoba sa stvarima, bolnice su plodno tlo za takve klice. – (Zašto je važno prati ruke)

Mnoge bolnice marljivo nastoje smanjiti rizik širenja infekcija, ali to je težak zadatak i problem kojega biste trebali biti svjesni ako ležite u bolnici ili odlazite u posjet. Nećete uvrijediti liječnika ili medicinsku sestru ako ih zamolite da operu ruke. Upitajte ih jesu li koristili sapun i vodu ili alkohol. Ponekad i oni mogu biti nemarni, ali vi nikad nemojte biti nemarni kad pokušavate zaštititi sebe. – (Zašto je važno prati ruke)

Kako spriječiti infekcije

Ruke perite sapunom pod toplom vodom! Trljajte cijele šake oko 30 sekunda. Posebno obratite pažnju na područja ispod noktiju i oko potkožice nokta te na zapešću. Potom dobro isperite toplom tekućom vodom. – (Zašto je važno prati ruke)

Ruke bi trebali prati u sljedećim situacijama:

– nakon izlaska iz zahoda

– nakon mijenjanja pelena

– nakon kontakta s tjelesnim tekućinama

– nakon i prije pripremanja hrane i objedovanja

– nakon diranja namirnica

– nakon rukovanja

-nakon vožnje javnim prijevozom.

Stvarna tajna sprječavanja infekcija sastoji se u tome da imate čiste ruke. Zapravo, to je jedinstven i najbolji način da zaustavite širenje klica koje uzrokuju bolesti. Iako biste mogli pomisliti da nema ništa tako jednostavno kao pranje ruku, postoji ispravna metoda za smanjivanje broja bakterija. – (Zašto je važno prati ruke)

DRUGI UPRAVO ČITAJU