back to top

Placebo efekt


Placebo efekt je zasigurno jedan od najkontroverznijih pojmova u medicini. Najjednostavnije definirano, placebo efekt bi bilo vjerovanje da nešto što konzumiramo ima ljekovit učinak i da nam čini dobro te ta tvar zaista onda počinje tako i djelovati na nas. Npr. dobijemo od liječnika kojemu vjerujemo kristalčiće šećera, ali smo u zabludi da je to lijek za našu glavobolju te nas glava zaista prestaje boljeti. Iz toga svega proizlazi koliko je velik utjecaj mentalnoga na naš čitav organizam.

Zanimljiv je podatak da je učinak placeba više od 60%. Placebo efekt je jako dobra metoda za provjeru efikasnosti novih farmaceutskih lijekova, tako da se novom lijeku suprotstavi placebo te ponudi dvjema grupama pacijenata, te u konačnici usporedi i uvidi stvarna efikasnost farmaceutskog lijeka.

U svakodnevnici učinak placebo efekta možemo primijeniti na konzumiranje kofeina. Oni koji znaju da ga konzumiraju zasigurno će vjerovati da ih kofein kako je uvriježeno mišljenje održava budnim, dok oni koji ne znaju da ga konzumiraju će reagirati onako kako stvarno jest. Osim toga, placebo efekt se pojavljuje i kod boje pakiranja lijeka. Tako je dokazano da kada je lijek bio u crvenoj kutijici bio je smatran najučinkovitijim i najopasnijim od strane pacijenata, dok isti lijek u bijeloj kutijici je smatran neučinkovitim i neopasnim.

Životinje su dugo bile smatrane kao vrsta koja nije podložna placebo efektu, no i ta teorija je dovedena u sumnju zbog uvjetnog refleksa i promjene ponašanja gospodara i životinje. Stoga je dovedena u pitanje i djelotvornost veterinarskih pripravaka.

Placebo efekt je najdjelotvorniji kod problema s kožom, gdje je toliko jak da bez problema može izazvati potpuno izliječenje. Kod ostalih tegoba najnegativnija strana placebo efekta je njegova kratkoročnost. Naime jako kratko traje.

Manje poznat, suprotan efekt placeba je nocebo, koji za razliku od placeba ima pozitivno djelovanje i učinak na stanje pacijenta, djeluje negativno. Naime, nocebo je vjerovanje pacijenta da ga očekuje najgore, bolest ili ako je već bolestan pogoršanje stanja, pa se najčešće upravo to i dogodi.

Znanstveno je dokazano da osobe koji su po prirodi optimisti će biti skloniji placebo efektu upravo zbog svojih optimističnih očekivanja i vjerovanja u lijek koji uzimaju. Oni koji su skloniji nocebu su očekivano pesimistični ljudi.

Foto: Marie-C-Fields/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU