back to top

Upala srednjeg uha kod djece

Infekcije uha ili upala srednjeg uha je prema istraživanjima jedan od najčešćih uzroka posjeti pedijatra. Ovo stanje najviše nevolja može uzrokovati kod dojenčadi i malo veće djece, ali nije isključena i pojava infekcije kod odrasle osobe.

Ipak djeca su sklonija infekcijama uha jer njihove male uši ne ocijede dovoljno tekućinu, kao što odrasle uši naprave. Dječji imunološki sustav nije još u potpunosti spreman za obranu, a to povećava vjerojatnost određenih infekcija.

Danas, gotovo polovica svih prepisivanih antibiotika za djecu su zbog infekcije uha. Neliječena infekcija uha može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, uključujući mastoiditis (rijetke upale kosti u susjedstvu uha), gubitak sluha, perforacije bubnjića, meningitis, paraliza lica živaca, a možda – u odraslih i Mengerovu bolest.

Dijagnozu infekcije uha pedijatar radi tako što ispituje unutrašnjost uha s instrumentom pod nazivom otoskop. Normalan, zdrav bubnjić ima ružičastu boju. Kad liječnik pregleda uho, vidjet će da je unutrašnjost crvena, često s ispupčenjima.

Jedan, izolirani slučaj upale naziva se akutna infekcija uha. Ako se stanje razbistri, ali se vraća minimalno 4 puta godišnje, znači da Eustahijeva cijev ne radi dobro. Nakupljanje tekućine u srednjem uhu je stanje u kojem ostaje tekućina u uhu jer nije dobro prozračena, ali bakterije nisu počele rasti.

Jedan od trikova kako izbaciti višak vode iz uha nakon kupanja je da ne tresete glavom nego ju lagano bočno nagnete i nježno povlačite ušnu resicu prema dolje. Postupak ponavljate nekoliko puta.

Čimbenici rizika nastanka upale srednjeg uha:

Hranjene bočicom

Dojenčad koja se hrane bočicom imaju 2-3 puta veću šansu za upalom srednjeg uha u odnosu na dojenčad koja je na prsima. Majčino mlijeko posjeduje protutijela koja povećavaju otpornost prema infekcijima.

  Razina šećera u krvi

Pasivno pušenje

Istraživanja su pokazala da djeca čiji roditelji puše imaju tri puta veći rizik za obolijevanje i trebaju više vremena za ozdravljenje.

Alergije

Iscjedak u nosu može spriječiti normalno zračenje srednjeg uha. Pelud, prašina, životinjska dlaka ili hrana – mogu proizvesti isti učinak kao i prehlada ili gripa.

Prirođene anomalije

Pojedine anomalije kao što su rascjep usnice, nepca, Downov sindrom i neke anomalije živčanog sustava pridonose većoj učestalosti upale srednjeg uha

Bakterije

Osim što mogu doći izravno, dolaze u paketu s virusnim infekcijama ili alergijskim reakcijama. Brzo se snalaze u toplom i vlažnom okruženju srednjeg uha.

Infekcije u srednjem uhu često prate prehladu, gripu, ili druge vrste respiratornih infekcija. To je zato što je srednje uho spojeno na gornji respiratorni trakt sitnim kanal poznatijim kao Eustahijeva cijev. Klice koje uđu u nos ili sinusnu šupljinu mogu se popeti Eustahijevom cijevi i nastaniti se u srednjem uhu.

Foto: Anna Omelchenk/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU