back to top

Najčešće vrste grlobolje

Bol u grlu osim što je bolna, ujedno može biti i neugodna. Ako vas u ovim hladnim zimskim mjesecima često muči neugodna grlobolja, niste jedini! U hladna godišnja doba su česta razna oboljenja dišnoga sustava, a jadna od najčešćih tegoba je grlobolja.

Vrste grlobolja

Upala grla ili angina je upala limfnog tkiva u ždrijelu. Mogu je uzrokovati različiti mikroorganizmi kao što su virusi, bakterije, pa i gljivice, a pristup liječenju ovisi upravo o uzročniku i kliničkoj slici.

Streptokokna angina počinje naglo s visokom tjelesnom temperaturom, klonulošću, glavoboljom te bolovima u mišićima i zglobovima. Krajnici su povećani, karakteristične crvene boje i s nakupinama upalnog eksudata u obliku bjelkastih točaka i tračaka, regionalni čvorovi su povećani i bolni na dodir, a gutanje je bolno i otežano. Liječenje treba započeti odmah odgovarajućim antibiotikom u dovoljnim dozama i dovoljno dugo.

Upala ždrijela i angine ne mora se pojaviti kao samostalna tegoba, često se pojavljuje i kao prateći simptom infekcija gornjih dišnih putova uzrokovanim virusima. Pritom je početak bolesti postupniji, a dominiraju simptomi prehlade: začepljen nos, hunjavica, promuklost. Opće stanje nije pritom previše promijenjeno, a tjelesna temperatura varira.

U ljetnim mjesecima pojavljuje se poseban oblik angine, u malim epidemijama. Najčešće obolijevaju djeca predškolske i mlađe školske dobi, ali znaju oboljeti i odrasli te osobito starije osobe.

Bolest se prenosi kontaktom s oboljelom osobom. Nastaje naglo s općim simptomima poput povišene tjelesne temperature, povraćanja te smetnji pri gutanju. U ždrijelu se na tipičnim mjestima (resica i mekano nepce) nalaze karakteristične promjene u obliku malih mjehurića koji brzo pucaju i ostavljaju sitne ulceracije. Obično za 4 do 6 dana svi simptomi nestaju i dolazi do potpunog ozdravljenja. Antibiotici ne koriste, ali treba koristiti sredstva za snižavanje temperature.

Upala ždrijela i krajnika može biti i posljedica sekundarne bakterijske infekcije tijekom drugih bolesti (gljivična angina). U slučaju tih angina koje su posljedica nekih drugih bolesti, treba liječiti osnovnu bolest.

  Prirodna kućna apoteka

Kada otkrijete o kojoj se vrsti grlobolje radi, potrebno je što prije reagirati kako bi se izliječili i nastavili dalje s uobičajenim dnevnim aktivnostima. Bol tijekom gutanja i konzumiranja hrane više ne mora biti prisutna.

Foto: Daria Filimonova/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU