back to top

Prehrana za jači imunitet

Prehrana za jači imunitet, najbolji savjeti. Pravilna prehrana je od velike važnosti za održavanje jakog imuniteta, dokazano je da su pothranjene osobe sklonije infekcijama i bolestima. Za održavanje i postizanje jakog imunološkog sustava trebate izbjegavati restriktivne dijete, a tjelesnu težinu smanjivati postepeno i to pravilnom prehranom i kontinuiranom tjelovježbom.

Zdrava prehrana je ona prehrana koja našem tijelu omogućava dostatan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

Proteini 

Hrana koja ojačava imunološki sustav treba u sebi sadržavati visokokvalitetne proteine, kao što su oni koje možemo pronaći u jajima, ribi, morskim plodovima, mesu i mliječnim proizvodima.

Ugljikohidrati 

Ako želite poboljšati funkciju imunološkog sustava tada prednost treba dati složenim ugljikohidratima pri čemu smanjiti unos rafiniranog šećera. Istraživanja pokazuju kako jednostavni šećeri ometaju sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju bakterije.

Prehrana za jači imunitet

Masti

Utjecaj masnoća na imunološki sustav nije do kraja istražen. Poznato je naravno da prekomjerni unos masnoća nije dobar za organizam u cijelosti, pa tako ni za imunitet. Međutim jako je važno koja vrsta masnoća prevladava u prehrani. Nezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja imaju odličan učinak za zdravlje, stoga dajte prednost prehrani s nižim udjelom masti kao što je ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Najbolje namirnice za jačanje imuniteta

Češnjak definitivno spada u najbolju namirnicu za jačanje imuniteta. Brojni istraživački radovi su objavljeni na temu nevjerojatnog utjecaja češnjaka, a dokazano mu je baktericidno, fungicidno, antimikotičko i antivirusno djelovanje, a ima i snažan detoksikacijski učinak. Preporučuje se konzumacija jednog češnja svježeg češnjaka dnevno. Osim češnjaka jako zdrave namirnice koje pomažu jačanju vašeg imuniteta su: ekstra djevičansko maslinovo ulje, rajčica, brokula, fermentirani mliječni proizvodi i shitaki gljive. Stoga obogatite svoju prehranu tim namirnicama.

Nekoliko korisnih savjeta za očuvanje jakog imuniteta

  Namirnice za svaki dan

Pridržavajte se izbalansirane prehrane koja će sadržavati voće, povrće i cjelovite žitarice te smanjite unos rafiniranog šećera. Svoju prehranu obogatite citrusima koji su bogati vitaminom C i bioflavonoidima, povećajte unos cikle te hrane bogate selenom (školjke, brazilski oraščići. cjelovite žitarice). Te ne zaboravite konzumirati dosta vode, sokova od povrća i zelenog čaja i izbjegavati alkohol.

Foto: Bogdan Wankowicz/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU