HomeLifestyleDomaćinstvoKako se riješiti štetočina

Kako se riješiti štetočina

Određenim mjerama možete spriječiti da štetočine preplave vaš dom: nemojte naokolo ostavljati mrvice hrane, kuhinju, stol i pod održavajte čistima; blizu kuće ne smije biti ustajale vode; kante za smeće moraju biti čiste i dezinficirane.

Odvodne cijevi svakog tjedna isperite kristalima sode za pranje. Ako štetočine ne pustite u kuću, nećete se morati koristiti insekticidima koji su štetni za okolinu. Ako vas unatoč svemu muče miševi, štakori ili bilo što drugo, možda bi bilo najbolje da se obratite stručnjacima za deratizaciju.

Miševi

Svu hranu čuvajte u metalnim ili staklenim posudama kako miševi ne bi došli do hrane. Svi otpaci neka budu uvijek dobro prikriveni, zatvoreni i nedostupni miševima. Začepite svaku moguću ulaznu rupu, osobito u smočnici i ormariću ispod sudopera.

Nabavite mačku, mačkin miris je toliko snažan da će potjerati miševe. Možete upotrijebiti i otrovne mamce. Pažljivo slijedite upute. Možda ćete čekati i nekoliko tjedana. Drugi su otrovi za miševe vrlo jaki, pa njima trebaju rukovati obučeni stručnjaci.

Štakori

Ako blizu kuće ugledate štakora, odmah zovite stručnjaka za deratizaciju. Oni će brzo riješiti problem. Važno je da tako postupate jer štakori vole živjeti u kanalizaciji i na smetlištima te prenose opasne bolesti. Nemojte naokolo ostavljati išta što bi štakori mogli iskoristiti za gnijezdo, kao što su stare krpe u ostavi, otpatke u nepokrivenoj kanti i ne zaštićeni vrtni kompost.

Kupite zatrovne mamce za štakore. Neki su štakori postali imuni na određene otrove, pa je preporučljivo da nabavite dvije vrste. Posavjetujte se sa stručnjakom iz deratizacije. Neki su otrovi već pripremljeni za uporabu, druge morate pomiješati s mamcem.

Mravi

Mravi u većini slučajeva nisu opasni i obično nisu neugodni sve dok ne zavladaju vašim domom. Najviše ih odbija čistoća doma, no nekad ni to nije dovoljno u tom slučaju koristite se ovim metodama.

  Bakterije u kuhinji

Mravi se obično kreću u koloni pa bi najbolje bilo da sljedite tu kolonu kako bi došli do mjesta iz kojih izbijaju. Mravinjak možete uništiti nekim insekticidom, ali pazite da se pridržavate uputa koje ćete naći na pakiranju. Ako ne želite koristiti kemijska sredstva možete se poslužiti komadićima vate koje ćete prethodno natopiti petrolejem. Mravi ne vole petrolej, stoga ćete ih tako otjerati.

Vodite računa o svom domu kako vam se ne bi uselili nepoželjni stanari i tako zagorčali život. Slijedite upute stručnjaka i vaši će problemi sa štetočinama postati prošlost.

Foto: dervish11/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj