back to top

Kako se riješiti štetočina

Savjeti koji će vam dati odgovor na pitanje kako se riješiti štetočina

Kako se riješiti štetočina? Određenim mjerama možete spriječiti da štetočine preplave vaš dom: nemojte naokolo ostavljati mrvice hrane, kuhinju, stol i pod održavajte čistima; blizu kuće ne smije biti ustajale vode; kante za smeće moraju biti čiste i dezinficirane.

Odvodne cijevi svakog tjedna isperite kristalima sode za pranje. Ako štetočine ne pustite u kuću, nećete se morati koristiti insekticidima koji su štetni za okolinu. Ako vas unatoč svemu muče miševi, štakori ili bilo što drugo, možda bi bilo najbolje da se obratite stručnjacima za deratizaciju.

Miševi

Svu hranu čuvajte u metalnim ili staklenim posudama kako miševi ne bi došli do hrane. Svi otpaci neka budu uvijek dobro prikriveni, zatvoreni i nedostupni miševima. Začepite svaku moguću ulaznu rupu, osobito u smočnici i ormariću ispod sudopera.

Nabavite mačku, mačkin miris je toliko snažan da će potjerati miševe. Možete upotrijebiti i otrovne mamce. Pažljivo slijedite upute. Možda ćete čekati i nekoliko tjedana. Drugi su otrovi za miševe vrlo jaki, pa njima trebaju rukovati obučeni stručnjaci.

Kako se riješiti štetočina

Štakori

Ako blizu kuće ugledate štakora, odmah zovite stručnjaka za deratizaciju. Oni će brzo riješiti problem. Važno je da tako postupate jer štakori vole živjeti u kanalizaciji i na smetlištima te prenose opasne bolesti.

Nemojte naokolo ostavljati išta što bi štakori mogli iskoristiti za gnijezdo, kao što su stare krpe u ostavi, otpatke u nepokrivenoj kanti i ne zaštićeni vrtni kompost.

Kupite zatrovne mamce za štakore. Neki su štakori postali imuni na određene otrove, pa je preporučljivo da nabavite dvije vrste. Posavjetujte se sa stručnjakom iz deratizacije. Neki su otrovi već pripremljeni za uporabu, druge morate pomiješati s mamcem.

Mravi

Mravi u većini slučajeva nisu opasni i obično nisu neugodni sve dok ne zavladaju vašim domom. Najviše ih odbija čistoća doma, no nekad ni to nije dovoljno u tom slučaju koristite se ovim metodama.

Mravi se obično kreću u koloni pa bi najbolje bilo da sljedite tu kolonu kako bi došli do mjesta iz kojih izbijaju. Mravinjak možete uništiti nekim insekticidom, ali pazite da se pridržavate uputa koje ćete naći na pakiranju.

Kako se riješiti štetočina
Kako se riješiti štetočina

Ako ne želite koristiti kemijska sredstva možete se poslužiti komadićima vate koje ćete prethodno natopiti petrolejem. Mravi ne vole petrolej, stoga ćete ih tako otjerati.

Vodite računa o svom domu kako vam se ne bi uselili nepoželjni stanari i tako zagorčali život. Slijedite upute stručnjaka i vaši će problemi sa štetočinama postati prošlost.

Kako se riješiti štetočina u kući?

Da biste se uspješno riješili štetočina u vašem domu ili vrtu, važno je slijediti nekoliko koraka i primijeniti odgovarajuće metode. Evo nekoliko savjeta:

  1. Identifikacija Štetočina: Prvi korak je identificirati o kojoj vrsti štetočina se radi. Različite štetočine zahtijevaju različite metode kontrole.
  2. Uklanjanje Izvora Privlačenja: Štetočine su često privučene hranom, vodom i skloništem. Osigurajte da hrana nije dostupna (čuvajte je u zatvorenim posudama), popravite curenje vode i zatvorite ulazne točke u vaš dom.
  3. Čišćenje i Održavanje: Redovito čišćenje može spriječiti nastanak štetočina. To uključuje redovito usisavanje, brisanje površina i uklanjanje smeća.
  4. Prirodne Metode: Koristite prirodne metode kao što su dijatomejska zemlja za bube, esencijalna ulja (npr. pepermintovo ulje protiv pauka), ili biljke koje odbijaju štetočine (kao što je lavanda).
  5. Mehaničke Zamke: Zamke mogu biti učinkovite protiv miševa, štakora, i drugih većih štetočina. Postoje razne vrste zamki, od ljepljivih do onih koje hvataju štetočine žive.
  6. Kemijski Preparati: Ako prirodne metode nisu dovoljne, možete koristiti kemijske pesticide. Važno je strogo slijediti upute za sigurno korištenje. Uvijek ih koristite prema uputama na etiketi i birajte one koji su specifični za štetočinu koju želite kontrolirati.
Kako se riješiti štetočina
Kako se riješiti štetočina

Kako se riješiti štetočina u vrtu

  1. Zdrave Biljke: Zdrave biljke su manje podložne napadu štetočina. Održavajte svoj vrt zdravim pravilnim zalijevanjem, gnojenjem i orezivanjem.
  2. Rotacija Usjeva: Rotacija usjeva može spriječiti akumulaciju štetočina koje ciljaju određene vrste biljaka.
  3. Korisni Insekti: Privucite korisne insekte koji se hrane štetočinama. Na primjer, bubamare jedu lisne uši.
  4. Ručno Uklanjanje: Neka štetočine možete ukloniti ručno – na primjer, skupljanje puževa i gusjenica.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU