Bakterije u kuhinji

Kuhinja je mjesto u domu koje je izvor raznih bakterija koje se nalaze na raznim mjestima, a za neka bi se u potpunosti iznenadili. Kako bi što je više moguće održali čistoću u vašoj kuhinji te se riješili spomenutih izvora bakterija u nastavku vam donosimo o kojim se izvorima i mjestima u kuhinji točno radi.

Za početak je važno znati da sve što radite u kuhinji morate raditi čistih ruku, posebice ako pripremate hranu. Ruke trebate prati u čistoj toploj vodi sa sapunom i samo s takvim čistim rukama smijete kuhati ako ne želite razne bakterije prenijeti na hranu koju pripremate.

Daske za rezanje su veliki izvori bakterija ako pravilno ne održavate čistoću na njima. Nakon svake upotrebe drvenu dasku trebate dobro izribati toplom vodom i deterdžentom za pranje suđa, dok je za plastične daske dovoljno da ih perete u perilici za pranje posuđa. Bilo bi poželjno da imate dvije daske za rezanje, tako da vam jedna služi za rezanje povrća, a druga za rezanje mesa.

Kako razno razne kemikalije ne bi došle u dodir s hranom, površine za pripremanje hrane u kuhinji čistite samo s toplom vodom i sodom bikarbonom, i to nakon svakog pripremanja hrane dobro počistite površinu.

Sve ručke u kuhinji koje imate na svojim elementima, trebate prati redovito i to barem pet puta na tjedan. Ručke na elementima se najviše dodiruju te su pune bakterija, koje najlakše možete ukloniti s toplom vodom i deterdžentom za pranje suđa.

Sudoper je leglo bakterija ako se redovito i temeljito ne održava. Kako bi sudoper uvijek bio u potpunosti čist, nakon svakog korištenja i pranja suđa ga operite s deterdžentom za pranje suđa i malo sode bikarbone, te svu hranu iz sudopera, posebice sirovo voće i povrće odmah izvadite iz sudopera.

  Kako se riješiti vlage i plijesni u kući

Spužvice za pranje suđa su idealne za razvoj bakterija ako ih nakon pranja suđa ne isperete dobro i dobro ocijedite. Nikada nemojte držati mokre spužvice pored sudopera.

Foto: Lana K/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU