HomeLifestyleDomaćinstvoČišćenje podova

Čišćenje podova

Čistoća vašeg doma u velikoj mjeri ovisi o čistoći podova. Ako se podovi redovito čiste, prostorije će izgledati uredno i po stanu će se raznositi manje prljavštine. Naročito treba pripaziti na predsoblje i uzlazna vrata, jer su to mjesta gdje se skuplja najviše prljavštine.

Češće pometite i vlažnom spužvom prebrišite podove u kuhinji i kupaonici, učinite to po mogućnosti svaki dan, jer su to prava rasadišta bakterija. Povremeno, za vrijeme velikog spremanja, iznesite namještaj iz soba, savijte sagove i prostirke pa klečeći, očistite prljavštinu u kutovima i na rubovima letvicama.

Drveni podovi

Brušene i lakirane parkete treba povremeno prebrisati mokrom krpom. Drvene podove nikad nemojte jako namočiti i ne upotrebljavajte vruću vodu koja može razmekšati drvo i uzrokovati oštećenje površine. Lašteni parketi se uopće ne smiju prati. Trebalo bi ih redovito mesti i povremeno ulaštiti voštanim laštilom.

Podovi od linoleuma

Pod prvo operite toplom sapunicom, nakon toga mrlje uklonite trljanjem čeličnom vunom, namočenom u alkohol, i zatim pod lakirajte. Ovaj tip poda može se zaštititi i sredstvom za premazivanje na bazi ulja.

Gumeni podovi

Obrišite ih mokrom krpom, namočenom u blagoj otopini deterdženta. Ulaštite emulzijom na bazi vode ili specijalnim laštilom za gume. Nemojte upotrijebiti laštila s voskom, parafinom ili sredstvom za čišćenje i laštila na bazi otapala. Zaštitite pod premazom na bazi vode.

Podovi od pluta

Ako su lakirani, prebrišite ih s vremena na vrijeme mokrom krpom. Laštene podove treba premazati voštanim laštilom otprilike dva puta godišnje i povremeno ih ulaštite. Plastične podne ploče obrišite krpom, koju ste prije namočili u otopinu od deterdženta.

Mramorni podovi

Ovi se podovi lako održavaju ali posavjetujte se sa stručnjacima ako na njima nastanu mrlje. Nemojte upotrijebiti abrazive. Ulja, masti i kiseline mogu naškoditi mramoru jer je porozan. Mramorni pod obrišite krpom, namočenom u razrijeđenoj tekućini za pranje posuđa, ali pazite da ne smočite jako pod.

  Prokuhavanje vode za piće

Foto: Elena Rostunova/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj