back to top

Čišćenje podova

Čistoća vašeg doma u velikoj mjeri ovisi o čistoći podova.

Redovno čišćenje podova učinit će da prostorije izgledaju uredno i po stanu će se raznositi manje prljavštine. Naročito treba pripaziti na predsoblje i uzlazna vrata, jer su to mjesta gdje se skuplja najviše prljavštine.

Češće pometite i vlažnom spužvom prebrišite podove u kuhinji i kupaonici, učinite to po mogućnosti svaki dan, jer su to prava rasadišta bakterija.

Povremeno, za vrijeme velikog spremanja, iznesite namještaj iz soba, savijte sagove i prostirke pa klečeći, očistite prljavštinu u kutovima i na rubovima letvicama.

Drveni podovi

Brušene i lakirane parkete treba povremeno prebrisati mokrom krpom. Drvene podove nikad nemojte jako namočiti i ne upotrebljavajte vruću vodu koja može razmekšati drvo i uzrokovati oštećenje površine. Lašteni parketi se uopće ne smiju prati. Trebalo bi ih redovito mesti i povremeno ulaštiti voštanim laštilom.

Podovi od linoleuma

Pod prvo operite toplom sapunicom, nakon toga mrlje uklonite trljanjem čeličnom vunom, namočenom u alkohol, i zatim pod lakirajte. Ovaj tip poda može se zaštititi i sredstvom za premazivanje na bazi ulja.

Savjeti za čišćenje podova

Gumeni podovi

Obrišite ih mokrom krpom, namočenom u blagoj otopini deterdženta. Ulaštite emulzijom na bazi vode ili specijalnim laštilom za gume. Nemojte upotrijebiti laštila s voskom, parafinom ili sredstvom za čišćenje i laštila na bazi otapala. Zaštitite pod premazom na bazi vode.

Podovi od pluta

Ako su lakirani, prebrišite ih s vremena na vrijeme mokrom krpom. Laštene podove treba premazati voštanim laštilom otprilike dva puta godišnje i povremeno ih ulaštite. Plastične podne ploče obrišite krpom, koju ste prije namočili u otopinu od deterdženta.

Mramorni podovi

Ovi se podovi lako održavaju ali posavjetujte se sa stručnjacima ako na njima nastanu mrlje. Nemojte upotrijebiti abrazive. Ulja, masti i kiseline mogu naškoditi mramoru jer je porozan.

Mramorni pod obrišite krpom, namočenom u razrijeđenoj tekućini za pranje posuđa, ali pazite da ne smočite jako pod.

Čišćenje podova
Kako pravilno očistiti podove?

Savjeti za čišćenje podova

Čišćenje podova može biti jednostavan zadatak ako slijedite nekoliko ključnih savjeta. Evo nekih korisnih smjernica:

Odabir Pravog Čistača: Prvo, važno je odabrati pravi čistač za vrstu vašeg poda. Različiti materijali podova (poput tvrdog drva, pločica, laminata, ili tepiha) zahtijevaju različite vrste čistača kako bi se izbjeglo oštećenje.

Redovno Usisavanje ili Metenje: Redovno usisavanje ili metenje može pomoći u uklanjanju prašine i krhotina prije nego što se započne s mokrim čišćenjem.

Korištenje Pravilne Količine Vode: Previše vode može oštetiti neke vrste podova, posebno drvene. Koristite vlažnu krpu ili mop umjesto da natapate pod.

Mrlje i Prolijevanja: Čistite mrlje i prolijevanja odmah kako biste izbjegli trajne mrlje. Za tvrdokorne mrlje koristite specijalizirane proizvode za čišćenje.

Sušenje Podova: Nakon mokrog čišćenja, važno je osigurati da se podovi dobro osuše kako bi se spriječilo klizanje i rast plijesni.

Periodičko Dubinsko Čišćenje: Osim redovnog čišćenja, povremeno je potrebno i dubinsko čišćenje, pogotovo za tepihe i podove s teksturnim površinama.

Izbjegavanje Abrazivnih Sredstava: Izbjegavajte korištenje abrazivnih čistača ili alata koji mogu ogrebati ili oštetiti pod.

ciscenje podova
Čišćenje podova

Zaštita Podova: Koristite prostirke na ulazima kako biste smanjili količinu prljavštine koja se unosi u prostor.

Zaštitite Pod od Oštećenja: Koristite prostirke ili tepihe na mjestima gdje je veći promet kako biste zaštitili pod od ogrebotina i prljavštine.

Čistite u Pravilnom Smjeru: Kod mokrog brisanja, čistite u smjeru u kojem se postavljaju ploče ili daske, kako biste bolje uklonili prljavštinu iz pukotina.

Redovito Provjeravajte i Zamjenjujte Alate za Čišćenje: Ako su vaši alati za čišćenje prljavi ili oštećeni, oni mogu više štetiti nego koristiti vašem podu.

Redovita Zamjena Filtera: Ako koristite usisavač, redovito mijenjajte ili čistite filtre kako bi usisavač bio efikasan.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU