Maslinovo ulje u kuhinji

O maslinovom ulju čuli smo mnoge pohvale. Dobro je za ten, zdravlje i liniju. To zaista tako i je, no postoji mnogo vrsta maslinovoga ulja i naravno, nisu sve vrste iste.

Kako biste se u moru vrsta i proizvođača lakše snašli potrebno je znati nešto o maslinovom ulju. Isto tako, kako biste ga što bolje znali iskoristiti, dobro je znati nekoliko stvari.

Prvi mit koji se veže za maslinovo ulje je da je ono kvalitetno bolje ne kuhati, već čuvati za salate. To i nije baš tako. Naime, maslinovo ulje koje je kvalitetnije sorte bolje će podnijeti visoke temperature kojima će biti izloženo pri kuhanju, nego ono manje kvalitetno. Isto tako, kvalitetno ulje bilo kuhano ili ne, ostaje jednake kvalitete. Ista stvar je i s pirjanjem. Slobodno pirjajte na maslinovom ulju, ono se pri iznimno visokim temperaturama (oko 200 stupnjeva) ponaša i bolje nego neke druge vrste ulja.

Druga stvar koja može biti zbunjujuća je što vlada mišljenje da je maslinovo ulje koje kupujemo u trgovini uvijek svježe. To uistinu ne mora biti tako. Naime, često je maslinovo ulje u trgovinama staro i po tri godine. Stoga je uvijek dobro vidjeti godinu berbe masline. Isto tako, maslinovo ulje je najbolje čuvati u boci s tamnim staklom da ne može svjetlo doprijeti do njega.

Iako vlada mišljenje kako je maslinovo ulje jako ukusno, to je upravo ono što vas može zavarati. Naime, maslinovo ulje koje je ukusno često je zapravo loše kvalitete. Svježe ulje koje je dobre kvalitete mora biti dosta gorko i to vam nikako ne može biti ukusno. No, upravo to je jamac kvalitete ulja koje koristite. Koliko god je ono zdraviji izbor od ostalih vrsta ulja, nemojte pretjerivati s maslinovim uljem. Ono je kao i svako ulje kalorično, doduše manje nego ostala ulja, ali nije dijetalno kako se to nekad zna u javnosti percipirati.

  Kako spriječiti žgaravicu

Foto: alejandro dans neergaard/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU