back to top

Bolna mjesečnica

Bolna mjesečnica ili dismenoreja javlja se često i većinom u zdravih žena. No katkad bolna menstruacija ukazuje na bolest koju je potrebno liječiti. Ukoliko bol ometa vaše uobičajene aktivnosti, trebate razmotriti neke od ovdje navedenih postupaka koji mogu donijeti olakšanje.

Uzroci

Ako oduvijek imate bolne menstruacije, to je vjerojatno posljedica hormonskih promjena tijekom menstruacijskog ciklusa. Uzrok boli je vjerojatno pretjerana proizvodnja prostaglandina, tvari slične hormonu koja uzrokuje stezanja maternice tijekom menstruacije i porođaja. Tijekom menstruacije ove kontrakcije omogućuju cjelovito izbacivanje menstruacijske krvi i tkiva iz tijela, ali višak prostaglandina može izazvati učestala stezanja – možda čak i spazam – koji osoba osjeća kao grčenje. Uobičajeno je da ovi bolovi traju tijekom reproduktivnog razdoblja, no mnoge žene primijetile su da se menstruacijski grčevi ublaže nakon porođaja.
Dismenoreju mogu izazvati i drugi poremećaji, na primjer endometrioza, infekcija ili maternične tvorbe.

Liječenje

Osim niže navedenih prijedloga, pogledajte prikladna poglavlja sa savjetima za liječenje bolesti koje su u pozadini menstruacijskih bolova.

Dobro je znati
Istodobnost menstruacija
Žene koje žive ili rade zajedno mogu zapaziti da sve istodobno dobivaju menstruaciju. Ova je pojava poznata kao istodobnost menstruacija i često se javlja u zatvorenim zajednicama kao što su samostani, zatvori i studentski domovi. Nije poznato što izaziva ovu pojavu, no moguće je da je povezana s feromonima – kemijskim glasnicima koji se zrakom prenose od osobe do osobe (ili od životinje do životinje), a imaju snažne učinke na tjelesne funkcije i ponašanje, iako ljudi toga nisu svjesni.

Aromaterapija

Masaža donjeg dijela trbuha, leđa i nogu uljem ili losionom koji sadrži kamilicu (Matricaria recutita).

Kiropraktika

Kiropraktičke tehnike mogu katkad pomoći u ublažavanju menstruacijskih grčeva. Obratite se kiropraktičaru.

Liječenje ljekovitim biljem

Za ublažavanje grčeva, popijte topli čaj napravljen od 2 žličice kore bekovine (Viburnum opulus) 15 minuta kuhane na laganoj vatri u 1 šalici vode. Pijte tri puta na dan. Mišiće će opustiti i borovnica (Maccinium myrtillus) i stoklas. Dong quai tj. kineska anđelika (Angelica sinensis) i majčinski vratič (rimska kamilica) (Chrysanthemum parthenium) mogu opustiti mišiće maternice. Vratič vjerojatno koči sintezu prostaglandina. Odoljen (Valeriana officinalis) pomaže u opuštanju zgrčenih mišića, no može izazvati ovisnost te se smije primjenjivati samo ograničeno vrijeme. Posavjetujte se sa stručnjakom.
Stavljanje ulja dvogodišnje pupoljke (Oenothera biennis) na bolna područja isto može donijeti olakšanje, ali ga nemojte primjenjivati ako postoji vijerojatnost da ćete ostati u drugom stanju. Isto tako, polaganje obloga od ricinusova ulja na bolno mjesto može pomoći.
Napetost, tjeskoba i bolni spazmi mogu se ublažiti primjenom biljke Viburnum lentago, grozničnice (Scutellaria baicalensis) i crne cimifuge (Cimicifuga racemosa). Uzmite jednake dijelove ovih biljaka u dozi od 5 ml prema potrebi.

Prehrana

Uravnotežena prehrana koju čini više malih obroka tijekom dana umjesto tri velika obroka te izbjegavanje šećera, soli i kofeina može ublažiti ili spriječiti grčeve. Bolove mogu ublažiti i multivitaminski, multimineralni dodaci koji sadrže vitamine B skupine, kalcij i magnezij. Možete pokušati uzimati i pedeset miligrama vitamina B6 dva puta na dan. Budući da želite održavati tijelo opuštenim, izbjegavajte kofein i druge stimulanse.

Konvencionalna medicina

Analgetici poput acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirin) i paracetamola mogu ublažiti umjerenu neugodu, no ako osjećate jače bolove, pokušajte primijeniti analgetike poput ibuprofena, mefenaminske kiseline ili naproksena, jer oni zaustavljaju oslobađanje prostaglandina. Liječnik vam može propisati i kontracepcijske pilule ili progesteron, koji mogu utjecati na hormonsku ravnotežu oslobađajući vas bolova.

Alternativni načini liječenja

Alternativno liječenje menstruacijskih grčeva uglavnom je usredotočeno na poticanje opuštanja napetih mišića ili smanjivanje napetosti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU