back to top

Trešnje za zdravlje

Sezona je trešanja, a malo tko od nas može reći da su ih ne voli. Još kad tome pridodamo i koliko su one niskokalorične i zdrave, zaista nema razloga da ih ne jedete u neograničenim količinama.

Trešnje su prepune protuupalnih i antikancerogenih tvari te tvari koje usporavaju starenje, a koje ne možemo uočiti na tablici koja prikazuje sastav hranjivih tvari. Antikancerogene tvari koje nalazimo u trešnjama uključuju flavonoid po imenu kvercetin, elegičnu kiselinu i perililni alkohol.

Čuda kvercetina i elegične kiseline

Znanstvenici su pokazali da je kvercetin snažni antikancerogen. Pokazuje i značajnu protuupalnu aktivnost i zato je kvercetin jedan od omiljenih dodataka u slučaju alergija i astme. Elegična kiselina je prirodni fenol koji je antikancerogen i antimutagen.

Također je nalazimo u crvenim malinama, a u laboratorijskim istraživanjima pokazala je da usporava rast tumora koji uzrokuju neki karcinogeni. Jedno od istraživanja pokazuje da je elegična kiselina jedan od obećavajućih prirodnih dodataka jer uzrokuje staničnu smrt tumorskih stanica u laboratoriju, a zdrave stanice ostavlja netaknutima. Studije su pokazale da ima antiviralna i antibakterijska svojstva.

Sok od trešanja

Tajna uspješnosti soka od trešanja su tvari po imenu antocijanini, pigmenti koji trešnju daju jarkocrvenu boju, a vjeruje se da u tijelu djeluju i protuupalno. Kao dodatna dobra vijest pokazalo se da ovi isti antocijanini mogu značajno umanjiti i rizik od raka debelog crijeva. Liječnici i znanstvenici vjeruju da antocijanini u trešnjama uzrokuju smanjenje količine mokraćne kiseline u krvi, te tako smanjuju bolove.

Omiljeni desert

U dobrobitima trešanja možete uživati jedući ih svježe i cijele, a možete pripravljati i sok.

Možete kupiti i organski uzgojene smrznute trešnje i staviti ih u zamrzivač. Kad ih poželite jesti, samo ih izvadite i stavite u mlijeko ili jogurt. Tako ćete dobiti ukusan desert od smrznutog mlijeka. Ako malo promiješate dobit ćete nešto slično sladoledu. Fantastičnog je okusa, a prirodno je i zdravije nego obični sladoled.

  Zašto je dobro piti kavu

Foto: Aija Kozlovska/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU