Branje ljekovitog bilja

Branje ljekovitog bilja čini se kao lak posao, ali nije.

Veliko zadovoljstvo zasigurno vam predstavlja onaj trenutak kada ste sigurni u uspješno vlastito uzgojeno bilje. Potrebno je naučiti kako bilje brati i gdje ga rezati kako bi način bio ispravan. Iako vam se to čini lako, nije.

Ako berete ljekovito bilje u prirodi koje nije uzgojeno u vašem vrtu, budite posebno oprezni kod raspoznavanja biljaka kako ne bi zabunom ubrali biljku koja je otrovna.

Znanje je potrebno i oko toga kada se koja biljka smije brati. Postoji određeno godišnje doba kada se određena biljka smije ubrati. Budite sigurni koji dio biljke vam je potreban i za što. Želite li ubrati plod, korijen, listove, cvijet ili sjemenke.

Izbjegavajte biljke brati rano ujutro za vrijeme rose ili u kišno doba. One će zbog toga kasnije potamniti ili će ih zahvatiti plijesan, što znači da će biti neupotrebljive. Berite bilje po lijepom, suhom i toplom vremenu.

Nakon što se biljku ubrali i osušili ona mora zadržati svoj prirodni izgled i boju. Nemojte bilje sušiti u blizini poda ili na samom tlu jer je tamo manja cirkulacija zraka. Sušite ga u hladu, nikako ne na izravnom suncu. Na suncu se suši samo nekolicina biljaka kao što su npr. čičak te korjenasto bilje. Najbolje mjesto će biti na tavanu ili u nekoj prozračnoj prostoriji u zraku. Možete ih položiti na plahtu ili ih svezati i objesiti na pogodno mjesto.

Zrno se bere kada je skroz zrelo, ali postoje neki plodovi koji se moraju ubrati poluzreli. Pupoljci se beru dok se još nisu sasvim razvili. Informirajte se oko branja pojedine biljke.

Kada su biljke suhe, stavite ih u plastične vrećice i smjestite na suho mjesto. Najbolji izbor bit će tavan ako ga imate ili smočnica. – (Branje ljekovitog bilja)

Kako pripremiti gljive

Ubrane biljke imaju svoju ljekovitost u prosjeku od 12 do 18 mjeseci, a nakon toga izgube većinu ljekovitih svojstava. Pripazite kada biljke sušite da ne bi izgubile svoju prirodnu boju ili miris. Ako se to dogodi, biljka je neupotrebljiva i možete je baciti. – (Branje ljekovitog bilja)

Informirajte se prilikom branja bilja kako ga ne biste uzalud ubrali ili oštetili. Ako bilje berete u prirodi, izaberite mjesto koje se nalazi izvan prometnica jer su tamo biljke onečišćene ispušnim plinovima. Kod branja svaku bilju odložite na posebno mjesto kako vam se ne bi pomiješale. Uživajte u aromi i mirisu. – (Branje ljekovitog bilja)

DRUGI UPRAVO ČITAJU