Uzgoj ljekovitog bilja

Odlučite se za uzgoj ljekovitog bilja i imat ćete brojne pogodnosti zbog njegovog uzgoja. Imat ćete ukras u teglici ili u vrtu, one se mogu upotrijebiti kod pripreme hrane zbog ugodnih okusa i mirisa, ali i zbog ljekovitih svojstava. Možete ih koristiti i za liječenje, a u isto vrijeme možete biti sigurni da se radi o čistim i svježim biljakama jer ste ih ubrali u svom vrtu.

Ljekovito bilje sve rjeđe nalazimo u prirodi, tako da je neko čak i na rubu da bude iskorijenjeno. Uzgojem ljekovitog bilja u isto vrijeme radite na očuvanju biljaka, a i spašavate ih zbog ugroženosti.

Odlučite se uzgoj ružmarina, korijandera, metvice, origana, kopra, kamilice… Izbor je velik!

Za uzgoj ljekovitog bilja nije potrebno puno prostora. Svoj vlastiti ukrasni vrt lijepog bilja možete imati i u teglicama smještenima na prozorima ili u većim posudama na balkonu ako ga imate. Ako imate vrt, posadite ga između drugog voća i povrća. One ne zauzimaju puno mjesta.

Važno je da biljke uzgajate daleko od glavnih prometnica da zagađeni zrak i onečišćenje ne bi štetilo njegovoj ljekovitosti. Isto tako izbjegavajte pesticide jer ljekovite trave rijetko kad napadaju nametnici. Označite na papiriće gdje ste što posijali kako kasnije ne bi zaboravili.

Pripremite tlo prije nego krenete sa sadnjom. Pripazite da tlo ne bude previše natopljeno vodom, iako neke biljke čak i zahtijevaju malo vlažnije tlo, kao što su metvica i bijeli sljez. Prije same sadnje dobro se informirajte oko pojedinih biljaka.

Tlo ne bi trebalo biti prebogato gnojivom zbog toga što se na takvim tlima rađaju biljke s velikim listovima, ali slabije arome. Umjesto gnojiva odaberite domaći kompost ili ako ga nemate, kupite organski.

Većina ljekovitog bilja najbolje uspijeva u toplim i sunčanim mjesecima, ali ne izložene direktno na suncu. Bitno je da one budu u sjeni.

Možete posegnuti za brojnim ljekovitim biljkama koje se mogu uzgojiti iz sjemena. Sadnice ili sjeme uvijek dobavite od provjerenih dobavljača. Pazite da sjeme ne bude pljesnivo ili vlažno. Sadnja se odvija prije zime u posude i drži se u toplom i zatvorenom sve do proljeća. Tada ga možete staviti van ili čak i presaditi ako je to potrebno.

Zemlju usitnite i obradite, ona ne bi smjela biti krupna i suviše tvrda. Posijte sjeme plitko i zemlju iznad njega učvrstite. Sjemenje nekih ljekovitih bilja, kao što su npr. majčina dušica ili origano, dosta je sitno pa ga je potrebno pomiješati prije sijanja s malo sitnog pijeska. To će vam omogućiti jednoličnije sijanje. Tlo održavajte vlažim.

Ne prekrivajte sjeme s previše zemlje, što je ono sitnije treba ga posijati više prema površini. Kod sadnje se informirajte o pojedinoj biljci i kako ona podnosi presađivanje. Npr. kopar i korijander nisu zahvalne za presađivanje pa ih odmah smjestite na odgovarajuće mjesto.

Ljekovito bilje se od davnina koristi za ublažavanje tegoba povezanih sa zdravljem, kao začini u hrani ili čajevi. Posegnite i vi za uzgojem i osjetite blagodati ljekovitih trava.

Foto: Julija Sapic/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU