back to top

Njega sobnog bilja

Želite li uzgojiti cvijeće u kući, morat ćete znati nekoliko trikova. Ako hoćemo da nam bilje izgleda uvijek njegovano i svježe, moramo ga redovito čistiti i uklanjati osušene i gnjile listove i dijelove biljke, zatim sve ocvale cvjetove, ako ne želimo dobiti sjeme od koje biljke ili je ne uzgajamo  radi lijepih plodova. Inače, svaki cvijet koji nije više lijep pažljivo pri kraju stapke odrežemo, jer ne samo što nagrđuje nego i nepotrebno iscrpljuje biljku.

Za početak važno je redovito prati i čistiti lišće od prašine. One biljke koje se nakon cvatnje ne isplate dalje uzgajati, kao primule, ciklame, neke begonije i slično, treba odmah baciti. Ako nam se u cvjetnoj zdjelici, vrtiću s kaktusima ili bilo kakvom cvjetnom aranžmanu koji primjerak osuši ili ugine, odmah ćemo ga zamijeniti prikladnom biljkom, jer nam inače čitav vrtić izgleda neuredno i napušteno.

Važnost zemlje za uzgoj

Povremeno se mora površine zemlje u loncu promiješati. Naročito je važno da se to provede oko biljaka koje rijetko presađujemo. Njima gornji sloj zemlje povremeno zamjenjujemo novom zemljom punom hranjivih tvari. Oko kaktusa i ostalih sukulenta može se zemlja u loncu ili zdjelici pokriti kamenčićima, da se tako osjetljiv korijenov vrat, tj. ono mjesto gdje prestaje stabljika a počinje korijen, zaštiti od gnjiljenja.

Gdje držati sobno bilje

Većina se sobnog bilja mora za najjačeg sunca zasjeniti. Već i proljetno sunce može biti prejako za osjetljive sobne biljke, naročito za toplih dana u ožujku i travnju, kad sija kroz staklo. Ljeti naravno, osim izuzetaka, na primjer, pravih kaktusa… sve biljke moramo zaštiti od prejakog sunca, Ako ne možemo biljku zasjeniti lakim zavjesama, onda moramo prirediti lagane drvene okvire s napetim bijelim papirom, koji će nam poslužiti umjesto zavjese.

Potporanj za biljke

Biljke penjačice, a i kod drugih koje bujno cvjetaju ili imaju slabu stabljiku i cvjetne stapke, potrebno je redovito privezati uz potporanj, koji možemo i sami izraditi od drva ili žice. Ako vežemo uz drvenu podlogu, možemo podlogu na mjestu gdje vežemo, lagano urezati nožem tako da nam se traka ne kliže.

Također, potrebno je imati dobro gnojivo kako bi vaše biljke dobivale samo ono najbolje. Napravite svoje domaće gnojivo jer tako ćete znati da u njemu nema nimalo štetnih sastojaka.

Slijedite li ove savjete vaše sobno bilje bit će lijepo i njegovano. Pripazite i na mjesto gdje ga držite jer svaka biljka zahtjeva drukčije uvjete. U skladu s time, biljke rasporedite po stanu.

Foto: sukiyaki/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Vrtni kompost

Domaće gnojivo

Sadnja maline