HomeLifestyleDjeca i kućanski poslovi

Djeca i kućanski poslovi

Navike pospremanja treba usađivati djetetu od malih nogu, ali je potrebno znati na koji način mu takve navike usaditi. Kako bi pospremanje učinili zabavnim, pokušajte ga pretvoriti u igru.

Smišljajte razne načine kako da određeno čišćenje za dijete postane zabavno, te kako da dijete obavlja takve zadatke bez problema i sa zanimanjem. Pa tako svome djetetu napravite njegovu prskalicu za pranje prozora, kupite mu njegovu metlicu za njegov uzrast i dajte mu njegovu čistilicu prašine.

Važno je da dijete od malih nogu naučite da je pospremanje dužnost svakog člana obitelji, te da to nije nimalo ružno. Nakon svakog dobro obavljenog posla, nagradite svoje dijete!

Možete se poslužiti i tablicama koje djeca obožavaju, te napravite tablice u koje ćete upisivati obveze, kako bi ih dodatno motivirali. Nakon određenog broja obavljenih zadataka, treba slijediti nagrada.

Ako u vašem domu postoji tinejdžer, njega trebate dodatno motivirati kako bi u njegovoj sobi vladala urednost. Pokušajte ih motivirati dajući im nešto što će ih potaknuti da naprave ono što želite.

Naučite svoje dijete gdje mu stoji koja stvar, te neka uvijek svoje stvari stavlja na mjesto iza sebe, kako se ne bi stvorio nered. Napravite kutije za spremanje igračaka, kako bi pospremanje bilo što brže i jednostavnije.

Od ranog djetinjstva treba početi s usađivanjem navika kod djeteta, a već od druge godine vam dijete može pomoći u nekim stvarima, kao što su zalijevanje biljaka, brisanje prašine, pometanje… Naravno, ovo sve mora biti dio igre kako bi vaše dijete uživalo i osjećalo se važno.

Što god željeli da vaše dijete napravi, a da mu to ne predstavlja problem trebate dobro smisliti način na koji ćete ga to tražiti, te mu olakšati obavljanje posla, da se osjeća kao da se igra. Nakon svakog obavljanog zadatka pohvalite svoje dijete, te uvijek ispunite dato obećanje! Neka vaše dijete bude korisno i tako se osjeća.

  Matematika prije škole

Foto: Szasz-Fabian Ilka Erika/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj