back to top

Izbijanje zubi

Zubi novorođenčeta već prije rođenja razvili su se u desnima.

U dobi od oko četiri mjeseca zubi se počinju kretati prema površini. Do sedmog mjeseca u djeteta će izbijanje zubi biti u punom zamahu.

Svih 20 mliječnih zubi, koji se pojavljuju redom prikazanim na slici desno dolje, obično izbije prije djetetove treće godine. Brzinu izbijanja zubi određuje naslijeđe, pa će vjerojatno u sve vaše djece zubi izbijati prema istom obrascu.

Izbijanje zubi je dobar trenutak za započinjanje preventivnog programa za zaštitu zubi s redovitim pranjem desni. Isto tako, zubari preporučaju da se u dobi od oko šest mjeseci počne s primjenom fluorida, čak i ako zubi još nisu probili desni.

Fluorid jača zube povezujući se s kalcijem i fosforom u njihovoj caklini. Dobre higijenske navike naučene rano bit će od neprocjenjive vrijednosti kad dijete počne dobijati stalne zube u dobi od oko 7 godina.

Simptomi izbijanja zubi

lako je izbijanje zubi dio djetetova prirodnog razvoja, a ne bolest, to može biti razdražujuć i bolan proces za dijete. Znakovi izbijanja zubi mogu biti:

  • češće »cendranje«, noćno plakanje i pojačana vezanost dojenčeta za majku ili oca u vrijeme kad zubi počinju izbijati iz desni, obično u dobi od oko šest mjeseci
  • slinjenje i žvakanje prstiju kako se zubi sve više pomiču prema površini
  • otečene i upaljene desni, osobito na mjestu gdje treba izbiti zub
  • odbijanje sisanja dojke ili bočice, jer pokret sisanja povređuje inficirane desni
izbijanje zubi
Izbijanje zubi

Obratite se liječniku

  • ako dijete kojem izbijaju zubi dobije vrućicu, izgleda bezvoljno ili razdražljivo, ne reagira dobro na izbijanje zubi ili ima proljev; ovi simptomi mogu biti znakovi bolesti.
  • ako dijete kojem izbijaju zubi ima simptome prehlade ili gripe i drži se za jedno uho ili jednu stranu lica; to može ukazivati na upalu uha.
  • ako do prve godine ne izbije ni jedan zub; to može ukazivati na bezopasnu naslijeđenu sklonost ka kasnijem izbijanju zubi, ali može isto tako biti znak metaboličke bolesti koja može biti uzrok kašnjenja u razvoju kostiju. Prvo se trebate obratiti svom pedijatru, a on će vas možda kasnije uputiti dječjem zubaru.

Uzroci

Zub koji se pomiče prema površini desni može izazvati bol i oticanje na mjestu izbijanja. U ovom razdoblju dojenče može odbijati sisati, jer kod sisanja krv navire u upaljeno područje te se pojačava bolnost.

Liječenje

Budući da izbijanje zubi nije bolest, jedino se može pokušati ublažiti neugodu koju dijete osjeća.

Liječenje ljekovitim biljem

Travari preporučaju sirup korijena bijelog sljeza (Althaea officinalis) za upaljene desni; svaki dan u djetetovu hranu ili piće dodajte 3 žlice sirupa.

Homeopatija

Homopatski lijekovi za izbijanje zubi dostupni su bez recepta. Međutim, ako se djetetove tegobe ne ublaže za 24 sata, trebate se posavjetovati sa stručnjakom.

Chamomilla se smatra jednim od najučinkovitijih homeopatskih lijekova za izbijanje zubi. Drugi pripravci koje vam homeopat može propisati su Aconite, Pulsatilla i Belladonna.

izbijanje zubi
Izbijanje zubi

Prehrana

Kad dijete kojem izbijaju zubi odbijate od prsa, dajte mu lako probavljivu hranu poput dječje riže ili prosa; odredite redovito vrijeme hranjenja i hranite ga polako pazeći da podrigne nakon svakog obroka. Nikad nemojte dopustiti da dijete grize dudu bočice ili zaspe s bočicom mlijeka ili soka; šećer i škrob ubrzat će propadanje zubi.

Konvencionalna medicina

Nije potrebno savjetovati se s pedijatrom, osim u slučaju kad dijete ima neke znakove bolesti. Ako potražite pomoć, jer dijete pri izbijanju zubi osjeća veliku neugodu, liječnik može preporučiti tekući paracetamol koji treba štedljivo rabiti (dva do četiri puta na dan) i koji obično ublaži bolove.

Lijekovi za izbijanje zubi koje možete nabaviti bez recepta s lokalnim anestetičkim djelovanjem, poput benzokaina ne preporučaju se, jer mogu biti otrovni.

izbijanje zubi
Izbijanje zubi

Liječenje kod kuće

Ohlađen, ali ne zaleđen prsten za izbijanje zubi ili ohlađen, vlažan komad frotira može ublažiti bolnost desni. Isto tako, dobri su predmeti za žvakanje.

Kocku leda umotajte u meku tkaninu i njome lagano trljajte djetetove desni kako biste ublažili upalu; led pomičite po desni kako ne biste izazvali oštećenja.

Ako dijete jako slini, trebate ga redovito brisati, jer se može razviti osip. Oko djetetovih usta i na bradu nanesite vazelin te rabite podbradnjak ili mijenjajte odjeću ako se natopi slinom.

Ne hranite dijete slanom ili kiselom hranom koja može povećati osjetljivost desni.

Način života

Kad djetetu počnu izbijati zubi, možete mu početi svaki dan prati desni i zube gazom ili mekom četkicom za zube. Kad dijete navrši dvije i pol do tri godine, njegove motoričke sposobnosti bit će razvijenije pa ga možete početi učiti kako da samo pere zube. S četiri godine dijete je spremno za prvi posjet zubaru.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU