Djeca na suncu

Mala djeca uživaju na suncu i svježem zraku, najviše vremena provode na terasi, u vrtu, u parku ili igrajući se na plaži. Sunce može biti naš prijatelj, ali i najveći neprijatelj ako se previše izlažemo bez zaštite. Dolaskom ljeta, stižu i takve ljetne opasnosti, a znate i sami da nije dovoljno samo namazati zaštitnu kremu i očekivati kako je stvar riješena.

Za vašu bebu, mlađu od šest mjeseci, najbolje je da ju držite podalje od izravnog sunčevog svjetla, pogotovo od 11:00 do 15:00 sati, kada je sunce najjače. Starijoj djeci i onima u fazi puzanja, možete dopustiti da se igraju vani. Ako je ikako moguće, pokušajte ga zadržati u hladu.

Ako ne možete izbjeći sunce, pobrinite se da je vaša beba dobro zaštićena. Obratite pozornost na pamučnu odjeću, labav šeširić širokog oboda koji pokriva dio vrata i obavezno stavite kremu za sunčanje na izložene dijelove bebine kože.

Odaberite kremu ili sprej za bebe, posebno namijenjen bebinoj koži koji su sigurni za korištenje od šest mjeseci starosti. Koristite krema za sunčanje sa SPF (Sun Protection Factor) od najmanje 15 faktora.

Nanesite kremu za sunčanje na sva područja bebine kože koja nisu prekrivena odjećom ili šeširom. Osim ruku i nogu, ne zaboravite uključiti zatiljak i uši. Ako možete, stavite kremu za sunčanje na bebu pola sata prije nego što izađe na otvoreno. Ponovno primijenite zaštitu od sunca svakih par sati i nakon igranja u vodi, čak i ako je krema za sunčanje vodootporna.

Neki vodootporni proizvodi štite bebinu kožu 40 minuta igre u vodi, dok drugi mogu štititi do 80 minuta. Pobrinite se da iskoristite kremu za sunčanje prije isteka roka, odnosno u roku preporučeno na etiketi, nakon je otvorena za zaštitu od sunca. Aktivni sastojci možda neće raditi tako dobro nakon nekog vremena.

  Kupanje male bebe

Sunčane naočale za djecu, možda izgledaju simpatično i smiješno, ali one stvarno mogu zaštititi bebine oči od izravnog sunca. Prilikom odabira sunčane naočale, provjerite imaju li UV filter.

Pričvrstite pokrov ili suncobran na bebinoj kolica. Kvalitetan krov na kolicima nudi više zaštite nego suncobran, koji treba stalno podešavati u odnosu na vaše kretanje i sunce. Najčešće su izrađeni od tamne, sintetske mreže i pokrivaju cijelo sjedalo, što znači da je beba potpuno zaštićen zaštićena.

Tek tako zaštićeni od glave do pete možete krenuti u avanturu s vašom bebom. Na plaži ga čeka puno novih pustolovina i iskustava, a i mama je onda mirnija jer zna da je napravila sve da zaštiti dijete od sunca.

Foto: B Calkins/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU