Folna kiselina u trudnoći

Planirate li trudnoću ili ste se upravo testirali za trudnoću i test je pozitivan istog trena se zaputite u ljekarnu i kupite folnu kiselinu (vitamin B9). Preporučena doza za trudnice je 400 mcg, a konzumira se svaki dan po jedna tableta uz obrok. Unos folne kiseline je važan iz razloga što svakodnevnom prehranom pa makar bila i pravilna ne uspijemo unijeti u organizam dovoljnu količinu te je ovaj vitamin iznimno važan tijekom trudnoće, naročito u prva tri mjeseca.

Folna kiselina se nalazi u sljedećim namirnicama: avokadu, mahunarkama, celeru, jajima, ribi, žitaricama, špinatu… Kako bismo bili sigurni da unosimo dovoljnu količinu vitamina B9 tablete su zapravo praktičan izbor kako za zaposlene žene tako i za sve one koji ponekad i ne vode evidenciju prehrane svaki dan što je u današnje vrijeme normalno s obzirom na sve obaveze koje moramo obaviti u toku dana.

Ukoliko unosite folnu kiselinu tijekom trudnoće smanjuje se rizik od pojave spine bifide odnosno nepoptunog zatvaranja kralježnice i rascjep nepca. Činjenica je da svi ljudi trebaju unositi folnu kiselinu u organizam, no trudnice naročito. Svakako se posavjetujte s liječnikom oko ove teme, no treba naglasiti kako su nuspojave vrlo rijetke ako se pridržavate uputa za konzumiranje. Ukoliko se pojave nuspojave poput osipa, alergijske reakcije ili nećeg trećeg obratite se odmah liječniku.

Napravljena su brojna istraživanja na ovu temu i neke su žene počele unositi folnu kiselinu čak i do godine dana prije trudnoće. Naravno, ponekad nismo jednostavno u mogućnosti planirati trudnoću toliko unaprijed, ali ako ste razgovarali s partnerom o trudnoći i složili se kako ćete u idućim mjesecima poraditi na tome preporuka je da s unosom folne kiseline započnete odmah.

Možda poput mene niste navikli unositi bilo kakve tablete i to baš svaki dan pa je moja preporuka da ih nosite uvijek sa sobom u torbici kako ne biste zaboravili na njih jer je zaista važno konzumirati ih svaki dan tijekom trudnoće. Ukoliko idete na put imajte na umu da ih morate ponijeti sa sobom ili jednostavno napravite podsjetnik na mobitelu koji će zvoniti svaki dan u isto vrijeme i podsjetiti vas da morate popiti vaše vitamine.

  Kozje mlijeko kao lijek

Foto: mdlart/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU