back to top

Hranjiva vrijednost kukuruza

Jedna od namirnica čiju vrijednost često zanemarujemo, vjerojatno zato što nam je toliko dostupna, je kukuruz. No, njegove dobrobiti za naš organizam su mnoge. Prije svega, on je veliki izvor ugljikohidrata, vitamina i vraća organizmu energiju. Druga stvar, upravo je u onom malom zrncu kukuruza velik izvor kalija, folne kiseline i magnezija.

S obzirom na njegova svojstva dokazano je da smiruje želudac te djeluje protiv zatvora stoga se preporučuje i osobama koje su sklone tim tegobama. Njegovo bogatstvo vitaminima čini ga i snažnim antioksidansom koji je u stanju zaštititi vaš organizam od različitih bolesti i virusa.

Ova posebno vrijedna žućkasta zrnata namirnica u svakome će segmentu djelovati pozitivno na vaš organizam stoga ga svakako što je moguće više jedite. Nema intenzivan okus tako da rijetko tko može reći da ne voli kukuruz jer mu ne odgovara okusom.

Kako jesti kukuruz

Kukuruz možete kupiti svjež kao povrće, ili već usitnjenoga i ušećerenoga. Naravno da je zdravija varijanta ona u prirodnom obliku kada nema dodataka, ali zanimljivo je napomenuti da su istraživanja pokazala da ni ona varijanta kada se on prerađuje nije nezdrava. Često se jede i u obliku palente, kuhan, što je isto dobro i zdravo rješenje. Stoga, kakvoga god izabrali ne možete pogriješiti.

Kukuruz je svježe i zdravo rješenje za mnoge salate kojih je dio, stoga ga i vi nastojte što češće koristiti barem u tom obliku. Dobro ga je kombinirati i s mahunarkama iz jednostavnog razloga jer su one bogate lizinom i triptofanom, koje su po svojstvu aminokiseline, a kukuruz ih nema. Kombinacijom tih dviju namirnica možete slobodno reći da ste u organizam unijeli pravu zdravu, vitaminsku bombu. I još jedna stvar koja će se svidjeti onima koji su na dijeti i paze na ono što jede, od kukuruza se nećete udebljati, što se tiče kalorija, ima ih vrlo malo.

  Kako skuhati domaću juhu

Foto: LEONARDO VITI/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU