back to top

Hranjiva vrijednost marelice

Kada marelicu dodate žitaricama, desertima ili kremama, zbog svojega slatkoga okusa vaši će je najmlađi obožavati. Marelica možda jest malena, ali skriva mnoge moćne hranjive sastojke u obliku velike količine vlakana, kalija, željeza i bakra, te manje količine kalcija i beta-karotena.

K tome, suhe su marelice koncentrirani izvor hranjivih sastojaka jer sadrže četiri puta više vlakana, pet puta više kalija i kalcija i sedam puta više željeza nego ista količina svježih. Zato su suhe marelice izvrstan izbor za malenu djecu, čiji su želuci mali pa trebaju mnogo hranjivih sastojaka iz male količine hrane. Marelice su i svestrane, može ih se rabiti u slatkim i u pikantnim jelima kako bi obogatile okus i teksturu jela.

Marelica je prirodno slatka i sjajna zamjena za slatkiše i čokoladu koji sadrže malo hranjivih sastojaka. Bebe se rađaju sa sklonošću prema slatkoj hrani – na primjer, majčino je mlijeko mnogo slađe od kravljeg – a to se nastavlja i kasnije u djetinjstvu, što objašnjava zašto većina djece voli slatkiše, kekse i zaslađena pića. Suhe marelice zadovoljavaju djetetovu strast za slatkim, a istodobno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.

Marelice poboljšavaju opskrbljenost tijela kalijem, mineralom koji se brine da bubrezi, srce, živci i mišići normalno rade. Nažalost, mnogi tinejdžeri u svoj organizam unose premalo kalija. Prema posljednjem Nacionalnom ispitivanju prehrane mladih osoba provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, u jednoga od sedam dječaka i u jedne od tri djevojčice u dobi između 15 i 18 godina razina kalija je ispod preporučene minimalne količine za dobro zdravlje. To je zabrinjavajuće, jer neke studije nisku razinu kalija povezuju s visokim krvnim tlakom poslije u životu.

Suha marelica može povećati razinu energije u djece jer je koncentrirani izvor kalorija. Osim toga, pomažu da se živci i mišići zasite kalijem, što pomaže pri sprečavanju umora. To je naročito važno po toplom vremenu kada se više kalija gubi znojenjem.

Marelica je lagan način da navede te djecu da pojedu jednu od svojih pet porcija voća i povrća dnevno. Samo tri cijele, svježe ili sušene marelice računaju se kao jedna porcija. Ne ustručavajte se kupiti konzervirane marelice (u prirodnom soku, a ne u sirupu). Istraživanje sa Sveučilišta u Illinoisu pokazuje da u konzerviranoj marelici ima jednako mnogo hranjivih sastojaka kao i u svježoj.

Kalij iz marelice pomaže pri sprječavanju visokog krvnog tlaka, dok beta-karoten štiti od raka i bolesti srca. Kako god okrenete, marelicu dodajte jelu ili desertu, jer vaše tijelo i mozak će vam biti zahvalni!

Foto: Fir0002/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU