back to top

Hranjiva vrijednost graška

Te male zelene kuglice. Od djetinjstva su vas zabavljale? Jednostavno je, ili ga volite ili ne. Može se dodati u mnoga jela, a većina nas niti ne obraća pozornost na njega.  Nemojte osjećati krivnju jer je grašak jedino povrće koje vaše dijete želi jesti. Za to nema potrebe jer je grašak pun hranjivih sastojaka i djecu će održavati u izvrsnoj formi. Tako sitan, a tako bitan.

Grašak je savršen pratitelj ribljim štapićima i prženim krumpirićima, no njegov ga hranjivi sadržaj čini još privlačnijim. Grašak je bogat s nekoliko vrsta vitamina B, vitaminom C, i mineralima željezom, fosforom i manganom. Dobar je izvor i topivih vlakana, vrste koja održava povoljnu razinu šećera u krvi, potičući time koncentraciju, snižavajući kolesterol u krvi i sprječavajući glad. To znači da grašak može biti važan pri zaštiti od pretilosti, dijabetesa i visokog kolesterola u krvi.

Vi možda mislite da je grašak obično povrće, ali on je zapravo, leguminoza, pripada istoj obitelji kao i leća i grah. To znači da grašak sadrži više bjelančevina nego drugo povrće, što ga čini dobrim izborom za vegetarijanske obroke. Pa ipak, neke od esencijalnih masnih kiselina u grašku su prisutne u vrlo malim količinama. No, kombinirajte ga s jajima, mlijekom ili sirom koji sadrže sve važne aminokiseline i nadoknadili ste manjak. Možete dodati grašak omletima, quishevima, pizzama sa sirom ili makaronima sa sirom, što je izvrstan oblik prehrane za vegetarijance.

Zahvaljujući tome što sadrži topiva vlakna, grašak može pomoći zaustavljanju proljeva. Topiva se vlakna tope u vodi i oblikuju viskoznu mješavinu koja povezuje stolicu i usporava prolazak hrane kroz probavni trakt. No navesti djecu da jedu grašak kada se ne osjećaju dobro, možda neće biti lagan zadatak – pa ga pokušajte pomiješati s pireom od krumpira ili tjesteninom i umakom od rajčice.

  Laneno ulje kao lijek

Grašak sadrži dobru količinu vitamina B1 i B3, no bogat je i folatom vitamina B, koji može pomoći kod tinejdžerske tjeskobnosti. Istraživanje pokazuje da su u depresivnih ljudi razine folata često niske. Grašak je posebno dobar izbor za djecu jer je obično omiljena namirnica od drugog povrća bogatog folatom, kao što su potočarka, špinat i klice. Zato bi svaki roditelj trebao ubaciti grašak u prehranu svoje djece.

Osim zdravstvene dobrobiti povezane s topivim vlaknima, grašak sadrži i dvije biljne kemikalije, lutein i zeaksantin. One pomažu smanjiti odumiranja makule u starijoj dobi, što je glavni uzrok sljepoće.

Grašak dodajte salatama, gulašima, složencima, curryju i jelima s tjesteninom. Oživite rižu dodavši joj papriku, slatki kukuruz i grašak.

Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU