Izbjeljivanje zuba u ordinaciji

Svi želimo lijepe i bijele zube na brz način. Sve češće čujemo izraz filmski osmijeh. To nas asocira na ravne, bijele, biserne zube koji nam se smješkaju svaki dan s televizijskih ekrana. Taj trend postaje sve prihvaćeniji.

Tamnija prirodna boja zuba te svakodnevne prehrambene navike su razlog zbog kojeg se većina nas odlučuje na neku od opcija izbjeljivanja. Ona koja je najbrža i efekt izbjeljivanja je momentalan je ordinacijsko izbjeljivanje. Ovisno o strukturi zuba, boja može biti i do tri ili četiri nijanse svjetlije.

Izbjeljivanje u ordinaciji se radi pomoću gela čiji je glavni sastojak vodikov peroksid. Sam gel nema veliku funkciju bez pomoći lampe s halogenim svjetlom specifične valne duljine. Ta svjetlost inducira raspadanje vodikovog peroksida stoga oslobođeni kisik ulazi u caklinu i dentin te izbjeljuje zube.

Tijekom procesa izbjeljivanja meka tkiva moraju biti zaštićena preparatima i barijerama propisanim od strane proizvođača. Oči moraju biti zaštićene posebnim naočalama.

Primjer izbjeljivanja s jednim od često zastupljenog proizvođača. Pacijent se smjesti u udoban položaj. Nakon izolacije mekih tkiva nanosi se gel koji se aktivira lampom. Ciklus traje 4 x 15 minuta. Nakon svakog ciklusa se gel odstranjuje i nanosi novi sloj. Zatim se opet svijetli. Nakon 1 sat (4 x 15 minuta) se odstranjuju i gel i zaštita.

Efekt izbjeljivanja je odmah vidljiv.

Napomena!

Općenito kod izbjeljivanja je bitno da prvih 48 sati je faza stabiliziranja boje i da u tom periodu pripazite na prehrambene navike kao i sve druge. Ne smijete piti obojene tekućine (naprimjer kava, sok od borovnice…), jesti obojenu hranu ( crni rižoto, mrkva, cikla, itd.). Poželjno bi bilo konzumirati samo vodu i isključivo namirnice svijetle boje. Zubi mogu malo biti osjetljivi što nije znak da su oštećeni nego je normalna pojava prilikom izbjeljivanja.

Foto: auremar/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU