back to top

Istine o alkoholnim mitovima

Istina o alkoholnim mitovima i tajnama. Pravilno razvijanje umijeća umjerenog i opuštenog uživanje u alkoholu nije lako niti se podrazumijeva. Oni koji alkohol ni organski ne mogu podnijeti neće ni težiti toj vještini, dok bi oni samouvjereniji pak pokušali ostvariti takvo umijeće. Ne pozivam vas na ispijanje alkohola, već vam pokušavam dočarati kako odgovor nikad nije na dnu boce, nego na njenom početku. Tajna uživanja u alkoholu je u umjerenosti.

Kako se riješiti mamurluka alkoholnim mitovima?

Klin se klinom izbija – usprkos uvriježenom vjerovanju, alkohol vam ujutro neće pomoći. Nemojte se pokušati zaliječiti bakinim rakijicama, jer će vam sami biti gore. Istina, ukratko će umrtviti osjetila, no ubrzo se mučnina vraća. Ne dozvolite se zapasti u začarani krug alkohola.

Masna hrana dobra za mučninu – organizmu je zaista potrebno mnogo hrane, no prvenstveno proteina. Izbjegavajte masnoću jer će vam samo još više naškoditi i teško sjeda na želudac.

Tableta za glavu zalivena gaziranim – ovo nikako nije odgovor. Voda i gazirani sokovi dodatno će nadražiti želudac, vaš primaran izbor u liječenju mamurluka bi trebao biti kakav voćni frape ili svježi sok. Ne samo da će paracetamol pogoršati želučanu situaciju nego je u kombinaciji s alkoholom poguban za jetru. Držite se tableta na bazi ibuprofena.

Istraživanja su pokazala kako umjereno uživanje u alkoholu pozitivno utječe na organizam koji je onda manje podložan dijabetesu, ne povisuje se tlak i smanjuje rizik od demencije pod stare dane. Odavno je poznato, a Francuzi se s tom spoznajom valjda rađaju, da vino štiti srce i utječe na smanjenje kolesterola, s tim da resveratrol, tvar koja crno vino štiti od plijesni, podjednako uspješno usporava starenje organizma. Kako ovaj tekst nije nagovor na alkoholizam, nego na umjereno rekreativno opuštanje uz čašicu, nije naodmet podsjetiti da nijedna krajnost nije dobra. Ni pretjerano alkoholiziranje, ali bome ni prezdrav stil života. Do malih životnih radosti mnogo je lakše doći nazdravljajući s prijateljima nego ispijajući koktel tableta za smirenje.

alkoholnim

  Što izgled govori o zdravlju

Ne treba valjda znanstveno objašnjavati zašto društveni ljudi okruženi šarolikim prijateljima imaju manje problema sa stresom. Itekako nam je poznato, iz osobnog i tuđeg iskustva, da stalna zabrinutost i život u grču neizbježno dovode do kroničnih i još gorih bolesti. Eto zašto je čašica nakon posla najbolji lijek protiv stresa. Laički rečeno, alkohol opušta receptore i usporava uzavrelu moždanu kemiju koju je uskovitlao izbezumljujući radni dan.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU