back to top

Mamurluk

Nakon neumjerenog uzimanja alkohola vjerojatno osjećate glavobolju, mučninu i ostale neugodne simptome mamurluka.

Najsnažniji mamurluk javlja se otprilike 14 do 15 sati nakon početka uzimanja alkohola, djelomice, vjeruje se, uslijed nakupljanja proizvoda nastalih metabolizmom alkohola poput, primjerice, mliječne kiseline.

Simptomi mamurluka

  • glavobolja, mučnina, vrtoglavica, razdražljivost, žeđ i umor; najčešće nakon buđenja, a poslije uzimanja prevelike količine alkohola
  • katkad napetost, bljedilo, drhtavica, povraćanje, žgaravica, nesiguran hod te gubitak teka

Obratite se liječniku

  • ako sumnjate da ste postali ili ste u opasnosti da postanete ovisni o alkoholu; ovisnost o alkoholu katkad je posljedica vašeg nastojanja da ublažite neugodne posljedice mamurluka uzimanjem novih količina alkohola.
mamurluk
Mamurluk

Uzroci

Čini se da sekundarni proizvodi fermentacije alkohola pojačavaju posljedice mamurluka. Džin i votka imaju vrlo male količine tih proizvoda te je stoga manje vjerojatno da će izazvati mamurluk, za razliku od šampanjca ili viskija.

Crno vino također izaziva mamurluk jer sadrži tiramin, tvar koja može uzrokovati vrlo teške glavobolje.

Liječenje mamurluka

Vrijeme je jedini lijek za povremeni mamurluk, iako se njegovi simptomi mogu ublažiti uz pomoć domaćih recepata ili postupaka koje ćete naći navedene u nastavku ovog poglavlja. Ako često patite od mamurluka, gotovo je sigurno riječ o zloporabi alkohola ili alkoholizmu. Potražite stručnu pomoć.

Ako osjećate jaku slabost kao posljedicu mamurluka, pojedite bananu koja će vam pomoći da što prije nadoknadite kalij kojeg gubite čestim mokrenjem kojeg potiče alkohol.

Pojedete li samo jednu bananu osjećat ćete se energičnije i poletnije. Ako imate dovoljno snage, pripremite prirodni smoothie koji će vas osvježiti i spriječiti daljnju pojavu umora.

Prati li vas uz mamurluk i mučnina te povraćanje, morat ćete nešto pojesti. Vjerojatno vam je jelo zadnje na pameti, no ako nećete jesti, moglo bi vam biti još gore.

Naime, mučnina i nagon za povraćanjem na prazan želudac, mogli bi dovesti do pojave žgaravice. Birajte lagane i male obroke, a posebno će vam prijati povrtna juha i malo kuhane riže.

Kod želučanih tegoba uzrokovanih mamurlukom posebno su učinkoviti neki začini. Protiv mučnine iskazao se kim koji se stoljećima koristi protiv proljeva i probavnih smetnji. Za njime ne zaostaje niti cimet kojeg je najbolje kombinirati s đumbirom.

Prevencija

Umjerenost je ključ prevencije. Kad pijete sporo, vaš organizam ima dovoljno vremena izbaciti alkohol prije no što on dospije u krvotok i mozak. Ne pijte na prazan želudac jer hrana usporava apsorpciju alkohola.

Izbjegavajte pića poput konjaka, šampanjca ili viskija, koja sadrže mnogo sekundarnih proizvoda fermentacije, te miješanje alkohola s gaziranim pićima jer mjehurići ubrzavaju prodor alkohola u krvotok.

Količina alkohola koju smijete popiti upravo je razmjerna vašoj tjelesnoj težini – što je težina manja, manje vam je alkohola potrebno da se napijete. 

mamurluk
Mamurluk

Liječenje ljekovitim biljem

Kora bijele vrbe (Salix alba) koja sadrži prirodni oblik salicilata, jednog od aktivnih sastojaka Aspirina, ublažit će glavobolju. Popijte vruć čaj od vrbe (šalica vode u kojoj ste 10 minuta kuhali 2 žličice kore) ili žvačite njezinu koru. Kamilica (Matricaria recutita) može ublažiti osjećaj mučnine.

Homeopatija

Neki homeopatski lijekovi prodaju se u paketu sa sredstvima za ublažavanje glavobolje. Za ublažavanje mučnine uzimajte Nux vomica (6x do 30c) svakoga sata, ali ne više od ukupno tri doze.

mamurluk
Mamurluk

Prehrana

Nutricionisti preporučuju voćne sokove, koji navodno pospješuju izgaranje alkohola u tijelu, razrijeđene odom ili sodu bikarbonu. Popijte dvostruku količinu soka u odnosu na količinu ispijenog alkohola.

Konvencionalna medicina

Većina liječnika preporučuje uzimanje acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina), ibuprofena ili paracetamola za glavobolju, velikih količina tekućine kako bi se izbjegla dehidracija te lake hrane bogate ugljikohidratima i fruktozom (prirodnim šećerom koji nalazimo u voćnim sokovima i medu) kako bi se ublažila mučnina.

Liječenje kod kuće

Popijte nekoliko čaša vode kako biste rehidrirali organizam. Pijte što više vode tijekom cijelog dana. Hladni oblozi na čelu te stražnjoj strani vrata također mogu donijeti olakšanje.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU