Kako razmišljati pozitivno

Postoji izreka da će nam se dogoditi upravo ono što mislimo da će se dogoditi.  Da je tome uistinu tako dokazuje i činjenica da osobe koje su uspješne redovito imaju pozitivan pristup problemima i općenito životu.

Osobe koje razmišljaju pozitivno očekuju dobre i povoljne ishode situacija. Razlog tome je jer se usredotočuju na misli, riječi i prizore koji pogoduju napretku, uspjehu i sreći, a sve im to poboljšava energiju i snaži polet.

Optimizam vas može štititi i od bolesti kao što je astma. Ako ste skloni osjećati se tjeskobno, imate triput veće izglede oboljeti od te bolesti, a razlog za to je jer kronična zabrinutost utječe na razine hormona zbog kojih vam se upale dišni putevi.

Ako se prepoznate u nekoj od sljedećih izjava koje su tipični primjeri negativnog razmišljanja, onda je vrijeme da nešto poduzmete i prebacite se na pozitivan “mood”!

1. Planiram li zabavu na otvorenome, vjerojatno će pasti kiša.

2. Kada nešto pođe krivo, obično sam kriv.

3. Može li išta poći po krivu, tako će vjerojatno i biti.

4. Neću nikada dobiti posao kakav bih voljela.

5. Nisam zanimljiva osoba.

6. Neću nikada imati dovoljno novca.

7. Nisam vrijedan ljubavi.

8. Neke osobe imaju sreće u životu, a ja jednostavno nisam među njima.

9. Nema smisla mnogo se truditi jer ionako neću nikada uspjeti.

10. Uvijek moram sve pokvariti!

Želite li biti uspješni morate to od sebe i očekivati. Nećete nikada uspjeti biti uspješni očekujete li od sebe samo pogreške i neuspjehe. Pravi pristup i životni stav vaše je najveće bogatstvo.

Pomoću učinkovite mentalne vježbe možete si omogućiti pozitivno viđenje svijeta. Dakle, svaki put kad se uhvatite u negativnom ili samokritičkom razmišljanju, okrenite tu misao naopako i oblikujte novu, sasvim suprotnu pa je počnite ponavljati u sebi. Nastavite čak i ako vam unutarnji glas govori kako je to smiješno ili jednostavno neistinito.

Ponavljanjem pozitivnih misli i fraza, one ulaze u vašu podsvijest odakle mogu djelovati i na vaše životne poglede i na vaše ponašanje. Steknite naviku svakodnevnog vježbanja ove tehnike pa ćete si u razmišljanje unijeti i više ravnoteže.

Foto: ostill/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU