Jabučni ocat za zdravlje

Iako je njegova prvenstvena uloga kao začina u brojnim salatama, jabučni ocat je vrlo dobra namirnica i u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba.

U kemijskom smislu gledano, jabučni ocat je otopina octene kiseline te obojenih i aromatičnih tvari. Nastaje prirodnim procesom vrenja kada se oslobađaju važne bio tvari, kao što je tanin ili neke organske kiseline.

Te tvari ne sadrže plodovi jabuke pa su nama laicima nepoznate. Osim takvih tvari, jabučni ocat sadrži i više od 20 vrsta vitamina (A, C, B i E), minerala, prirodnih aroma, balansnih tvari….

Zbog bogatstva sastojcima, sveukupno ih je više od 90, jabučni ocat je i te kako efikasan lijek, a ako ga konzumiramo kao nadopunu prehrani njime se može zadovoljiti dnevna potreba organizma za tvarima kao što su vitamini i minerali, te poboljšati opće stanje organizma. Ovakve procjene imaju svoju pozadinu i u znanosti; dokazano je da jabučni ocat održava vitalnost i poboljšava cjelokupni metabolizam, a ima snažnu ulogu i u jačanju imuniteta.

Osim toga, čistač je krvi jer je rješava od toksičnih tvari te smanjuje mogućnost nastanka ugrušaka.

No, ni tu nije kraj svim pozitivnim stranama jabučnog ocata, jer on efikasno djeluje i na probavu. Održava je u ravnoteži. Stoga je jabučni ocat uvijek poželjno rješenje u slučaju kada imate nekih probavnih problema.

Stručnjaci ga preporučuju svakome da ga povremeno konzumira, pogotovo kada primijetite da se osjećate slabašno, da vam je potrebno nešto što bi vas ojačalo i vratilo vašem organizmu potrebnu snagu. Stoga neka jabučni ocat uvijek bude dio vaše kuhinje, i to ne samo u svojstvu začina za salate. Okusom sigurno nećete biti pretjerano oduševljeni, ali uz toliko pozitivnih svojstava za vaše zdravlje, organizam i liniju, okus sigurno nije primat.

  Limfna drenaža protiv celulita

Cijena jedne litre je svega nekoliko kuna, stoga stvarno nema razloga da vam i dalje ostane nedostupna namirnica.

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU