back to top

Kada krenuti na dijetu

Razmišljate o dijeti jer se približavaju proljetni dani kada ćete nositi sve manje slojeva odjeće, a htjeli biste se riješiti onih nekoliko kilograma viška koje ste nakupili tijekom zimskih mjeseci? Budite svjesni toga da ne možete tek tako uletjeti u dijetu jer gubitak tjelesne težine zahtijeva puno koncentracije, duševne i tjelesne energije. Jako je bitno i izabrati pogodan trenutak za početak dijete jer morate biti u potpunosti spremni i psihički jaki da biste se navikli na novi režim života.

Ako ste se odlučili ovih dana za početak svoje dijete, razmislite o ovim pitanjima!

Jesam li dovoljno motivirana da promijenim svoje životne svakodnevne navike?

Odgovor neka bude iskren, jer u krajnosti radi se isključivo o vam, pa neiskrenost jedino vama može naštetiti. Morate znati da morate napraviti promjene za kvalitetnu i trajnu dijetu bez tzv “yo-yo efekta”.

Što se u vašem životu događa i što možete očekivati u sljedećih nekoliko mjeseci?

Ako ste trenutno u fazi da imate problema bilo da su oni poslovnog, obiteljskog ili bilo kakvog karaktera, onda jednostavno ne možete očekivati uspjeh poboljšanja životnih navika jer ste opterećeni nečim drugim. Za početak dijete izaberite trenutak kada ste donekle stabilni na drugim životnim poljima.

Jesu li vaša očekivanja od dijete realna?

Započnite s malim gubitkom težine. Postavite si mali cilj, na primjer od gubitka 2 kilograma. Ako ste oduvijek bucmasti i jače konstrukcije, nerealno je očekivati da ćete ući u konfekcijski broj 38 jer ste na dijeti. Radije mislite na to da ćete svakim gubitkom kilograma poboljšati svoje zdravstvene aspekte, kao što je krvni tlak, razina energije i kolesterola. Težite gubitku težine od 0,5 do 1 kilogram tjedno. To se možda čini jako usporenim, ali je tako najzdravije i najdugotrajnije, a sigurno ne želite dijetu prolaziti svako malo.

Jesam li spremna na tjelesnu aktivnost?

Dijeta bez tjelesne aktivnosti je promašena dijeta. Vaše kretanje je nužno za uspješni gubitak kilograma i održavanje zdrave
težine. Stoga, dok se ne odlučite na tjelesnu aktivnost u vidu trčanja, vježbanja, vožnje biciklom ili nečeg drugog, sama dijeta nema nekog smisla.

Ako ste na sva ova pitanja odgovorili iskreno i potvrdno, onda nema razloga da vaša dijeta ne uspije jer ste očito čvrsto odlučili
promijeniti svoje životne navike i poboljšati svoj izgled.

Foto: Evgeny Karandaev/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU