Kada prestati dojiti

Mnoge majke naslušale su se savjeta od prijateljica, kolegica, svojih majki i baka o tome kada treba prestati dojiti. Neke žene još uvijek doje svoje dijete i sa dvije godine, dok neke prestanu nakon samo par mjeseci. Najčešći uzroci odustajanja od dojenja su nedostatak mlijeka, bolne grudi i sl.

Dojenje je subjektivan doživljaj, a veza koja se stvara između majke i djeteta jedinstvena je za svaku majku. O dojenju odlučuje majka, prema vlastitom instinktu. Nema potrebe prestanak dojenja planirati već početkom dojenja, polako, upoznajte svoje dijete i njegove potrebe, sami ćete shvatiti kada treba prestati s dojenjem.

Svjetska zdravstvena organizacija hranjenje bebe samo majčinim mlijekom preporučuje za oko prvih šest mjeseci djetetova života. Nakon toga, dojenje uz druge namirnice ovisi o majci i bebi. Tako da neke majke doje u drugoj godini i izvan nje, dokle god majka ima mlijeka. Mnoge majke i dalje doje, bez obzira na povratak na posao.

S druge strane, ako vaše dijete odbija dojku sa 12 mjeseci, to je dio prirodnog procesa. Dijete se osamostaljuje i ne bi ga smjeli prisiljavati na sisanje. Dijete mlađe od 6 mjeseci odbija sisati iz različitih razloga. Možda je majka promijenila prehranu, pa mlijeko ima drugačiji okus ili mu majka jednostavno drukčije “miriše”.

Pokušajte izdojiti mlijeko i ponuditi mu ga. Jednom kada se odlučite prestati dojiti razmislite za koji obrok u danu dijete popije najmanje mlijeka. Taj obrok zamijenite dohranom. Toga se držite neko vrijeme jer time nećete unositi preveliki nemir u djetetov život, a postupno ćete pripremati njegov probavni trakt na novu hranu.

Ne možete odviknuti dijete “preko noći” jer nagli prestanak dojenja može izazvati zastoj mlijeka ili upalu dojke, a vaše dijete će doživjeti tjelesni i psihički šok. Polako odvikavajte dijete i povećavajte unos zamjenske hrane prije nego što potpuno prestane sa sisanjem.

  Zdrava prehrana dojenčeta

Tijekom odvikavanja, kako će dijete sve više jesti zamjensku hranu, a sve manje sisati, zbog manje proizvodnje mlijeka i vaše grudi će se postupno smanjivati. Ako želite prirodnim putem smanjiti proizvodnju mlijeka mnoge majke preporučuju čaj od kadulje. No obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Prestanak dojenja kraj je jedne intimne veze između majke i djeteta. Bez obzira na to koji je razlog prestanka, mnogim majkama teško pada. No imajte na umu da je dojenje samo dio majčinog odnosa sa bebom, čeka vas još puno prijelaznih razdoblja kroz život. Posvetite svom djetetu više pozornosti u igri i za čas ćete oboje zaboraviti na dojenje.

Foto: Gravicapa/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU