back to top

Kako koristiti kokosovo ulje

Kokosovo ulje jedna je od namirnica koja je zasluženo našla svoje mjesto na popisu zdrave hrane. Radi se o neophodnoj namirnici za bolje zdravlje i ljepši izgled, zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji omega masnih kiselina. U pitanju nije samo bolja funkcija mozga nego i gubitak suvišne masnoće iz organizma.

Istraživanja su pokazala da se upravo u kokosovom ulju nalazi mnogo zasićenih masnih kiselina koje se u metabolizmu ponašaju drugačije, budući da u jetru kreću iz probavnog trakta gdje se potom koriste kao izvor energije.

Dok je u nekim zemljama kokos egzotična namirnica, u pojedinim zemljama upravo se on smatra jednom od glavnih prehrambenih namirnica, a kako i ne bi kada pomaže kod bolesti srca.

Jasno je kako kokosovo ulje pomaže potrošiti energiju i pritom sagorjeti višak masti. Upravo je to razlog zašto se preporučuje svima koji imaju problema s viškom kilograma. Ipak se pretilost smatra jednim od vodećih zdravstvenih problema, pa kako bi se taj broj smanjio potrebno je što prije mijenjati prehrambene navike.

Kako koristiti kokosovo ulje? Jedan od načina kako možete iskoristiti njegove prednosti za bolje zdravlje jer otopiti ga u šalici kave. Dovoljno je jednu malu žlicu ulja staviti u toplu kavu i promiješati sve dok se ne otopi. Kava će imati poseban okus, a ispijanje jutarnjeg napitka s malo dodatka kokosa pomoći će prilikom gubljenja kilograma.

Razlog gubljenju kilograma je i u načinu na koji se masne kiseline razgrađuju, budući da ketonska tijela mogu dovesti do smanjenja apetita. Odličan je i ako želite smanjiti masnoće u području trbuha, što je posebno važno u vrijeme kada dođe ljeto i kada je taj dio tijela najizloženiji.

Kokosovo ulje može se iskoristiti na razne načine, pa se tako osim u prehrani koristi i za razne tretmane. Nije nepoznanica kako je kokosovo ulje jedna od korisnih namirnica kada se želi pozitivno utjecati na zdravlje kose i kože.

Ulje štiti kosu od oštećenja, a podjednako je učinkovito i kao krema za sunčanje budući da blokira više od 15% ultraljubičastih zraka. Unatoč tome i dalje je nužno korištenje kreme kao zaštitu od sunca.

Želite li očuvati zdravlje kose, bit će dovoljno nanijeti nekoliko kapi ulja na vlasi, lagano utrljati i nakon 10 do 15 minuta isprati.

Kokosovo ulje može se iskoristiti za njegu usne šupljine, pa ako se želite riješiti neugodnog zadaha i pritom uništiti brojne bakterije, dovoljno je isprati usta pomoću kokosovog ulja.

Postoji više načina kako upotrijebiti ulje i pritom iskoristiti sve njegove prednosti. Način upotrebe ovisit će o tome za što vam je potrebno ulje i radi li se samo o kozmetičkom tretmanu ili ipak o zdravlju cijelog organizma.

Foto: Africa Studio/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU