Kako kupati bebu

Prvi dani nakon dolaska iz rodilišta i prva kupanja kod roditelja izazivaju uzbuđenje, ponekad i strah.  Međutim, ako su roditelji prethodno dobro proučili kako dijete okupati i ako su obavili temeljito sve pripreme, kupanje će obaviti sa zadovoljstvom.

Tako dugo dok djetetov pupak nije sasvim u redu, a to potraje nekoliko dana nakon rođenja, dijete ne kupamo u vodi, već ga samo prebrišemo. To radimo tamo da u kadu stavimo toplu vodu te čistom trljačicom prebrišemo cijelo tijelo, i to počevši od glave, i na kraju guza. Tijekom dana naravno možemo dijete i prebrisati mokrom trljačicom ili maramicom ako je imalo stolicu, bitno je samo da pazimo da ne navlažimo pupak.

Kupanje počinje na stoliću za previjanje. Komadić vate namočite u toplu vodu, operete djetetu najprije oči, i to brišući od vanjskog ugla prema korijenu nosa. Za drugo oko uzmite ponovno čisti komadić vate. Štapićem od vate očistite jednu pa drugu nosnicu, a zatim ušnu školjku, pazeći da uvijek uzmete čisti komad vate. Mokrom kuglicom od vate perite jednu, a zatim drugu polovicu lica. Kao da pišete broj tri.

Kad ste uredili lice, uzmete trljačicu, namočite je i nasapunajte. Najprije njome nasapunajte djetetu tjeme, zatim stražnji i prednji dio vrata, zatim jednu pa drugu ruku, počevši od vrhova prstiju prema ramenima. Nasapunajte dobro ispod pazuha, pa prsa, trbuh, leđa, jednu pa drugu nogu (opet od prstiju prema preponama), zatim prepone i na kraju guzu. Dijete prihvatite tako da čvrsto leži na vašoj lijevoj ruci, koja pridržava kralježnicu, a desnom rukom pridržavajte djetetova stopala, pa ga prenesete u kadicu. Uronite mu najprije nožice, pa polako cijelo tijelo. Dijete vam leži na lijevoj ruci, desnom ga polijevajte vodom.

Oprano dijete oprezno prenesite na stol, privucite pripremljeni ručnik i njime dobro omotajte dijete. Dijete se briše laganim pritiskom ručnika. Posebno pazite na mjesta iza uha, ispod vrata, ispod pazuha i u preponama, jer se ta mjesta moraju posebno dobro osušiti da ne izazovu osip.

Prije samog kupanja pripremite sve što vam je potrebno za kupanje. Ručnik, pelena, kadica, pribor za njegu, toplomjer za mjerenje temperature vode… Sve to pripremite da vam bude nadohvat ruke prilikom kupanja.

Nemojte zaboraviti pripremiti sebe za kupanje djeteta. Dobro operite ruke do lakta, skinite nakit, i ako treba, povežite kosu. I za kraj, pokušajte se opustiti, opušteni roditelj je i opušteno dijete. Možete pričati, pjevati, smijati se, sve što vam padne napamet, a da opusti vas i dijete. Prvo kupanje će proći lakše.

Foto: IDAL/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU