back to top

Kako napraviti dijete

Želite li napraviti bebu za početak je najvažnije početi prakticirati nezaštićene spolne odnose. Ako koristite neki oblik kontracepcije, riješite ga se. Vrlo brzo većina parova uspije na prirodan način začeti dijete.

Ako ste pokušavali par mjeseca i još nije došlo do uspjeha, prije nego što posjetite i vi i partner liječnike, pokušajte s testovima za određivanje ovulacije. Vrlo je bitno odrediti kada nastupa ovulacija jer je ona ključna za začeće. Kupite neki od testova u drogerijama i utvrdite točno vrijeme ovulacije. Tako možete biti spremni i organizirati vrijeme kada je koncentracija hormona za oplodnju najveća. Najčešće se koriste testovi u obliku trakica kojima se određuje visina LH u mokraći.

Ako je prošao vremenski period od godine dana i još nije došlo do oplodnje, posjetiti stručnjaka. Dogovorite testove plodnosti za vas i vašeg partnera koji će utvrditi postoji li problem. Kada otkrijete uzrok određenim pretragama možete se orijentirati na daljnje rješavanje problema.

Obično se kod žena koristi lijek klomifen koji je relativno jeftin i u većini slučajeva daje dobre rezultate. On će regulirati neredovite mjesečnice, a samim time će se povećati i mogućnost da dođe do ovulacije svaki mjesec. Klomifenom se rješavaju i policistični jajnici kod žena koje nemaju ovulaciju. Lijek se može primjenjivati i kod umjetne oplodnje zajedno sa spermom.

Danas postoje čak i lijekovi koji će pojačati ovulaciju. Radi se o hormonskom lijeku koji će izazvati ovulaciju jačeg intenziteta. On simulira čak i do nekoliko ovulacija tijekom samo jednom mjesečnog ciklusa. Obično se koriste i kod pripreme za umjetnu oplodnju.

Ukoliko se radi o problemu od strane muškarca, kirurškim zahvatom se mogu ukloniti cijevi koje spajaju sjemenovod i testise.

Umjetna oplodnja je metoda koja je najpopularnija među parovima i za nju se većina odlučuje. Obično se koristi ukoliko se radi o medicinskom problemu jajnika kod žene ili ako do sada partneri nisu imali uspjeha prirodnim putem. U sklopu umjetne oplodnje koristi se određena vrsta lijekova koji stimuliraju više jajnih stanica u jednom mjesečnom ciklusu. Važno je jajne stanice uzeti prije ovulacije kako bi se one spojile s partnerovom spermom u laboratoriju. Rezultat toga je embrio koji se nazad vraća u maternicu.

Intracitoplazmična injekcija sperme pomoći će kada se radi o problemu kod muškarca, tj. ako on ima nizak broj ili čak uopće i nema spermija. Liječnici tada uzimaju jedan spermij koji ubrizgavaju za vrijeme umjetne oplodnje u jajnu stanicu.

Postoji i metoda kojom se u laboratoriju može postići da nezrele jajne stanice kod žene laboratorijski dozrijevaju prije nego bivaju oplođene umjetnom oplodnjom. Ova nova metoda, obično se koristi kod žena s policističnim jajnicima.

Uvidom u ove brojne metode možete vidjeti da danas postoji velik broj mogućnosti kako bi došlo do oplodnje. Nemojte očajavati ako radite na bebi i još uvijek se ništa ne događa. Postavite si vremensko ograničenje nakon kojeg ćete posjetiti stručnjaka ako ne dođe do začeća. On će zasigurno uspješno riješiti problem. Opustite se.

Autor: M.L., Foto: Alex Mit/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU