Kako povećati energiju

Sumorni jesenji dani kao da izvlače od nas svu energiju, pa nam se ništa ne da, nego ležati i gledati TV uz neizostavne grickalice. Kako bi stali tome na kraj i stalno prštali od energije, trebamo samo uvesti malo reda u svoju svakodnevnicu i početi raditi stvari koje će nam vratiti energiju.

Kao prvo, kretanje!

Ako je pala temperatura i kraći su dani, zašto to mora biti razlog da se zavučemo u kuću na kauč. Nismo medvjedi pa da spavamo zimski san i iščekujemo sunce. Navucimo se odjeće i u šetnju, hladni zrak će nas i razbistriti i bolje ćemo se osjećati. Ako smo baš ljetni tipovi pa nam se nikako ne izlazi po hladnoći, postoji mnogo aktivnosti koje možemo upisati, kao što su razni programi aerobica ili teretane. A i uvijek nam ostaje vježbanje u vlastitoj režiji. Ne trebamo vježbati satima, dovoljno je 20 minuta. Bitno je da nam tjelovježba (p)ostane dio života bez obzira na vremenske uvjete.

San!

Čovjek bi trebao spavati 7 do 8 sati dnevno. Naravno, to se nekad poremeti pa odspavamo malo duže ili nekad kraće. Ali, u prosjeku to mora biti 7 do 8 sati da bi mogli normalno funkcionirati i odmoriti se. Dugoročno, spavanje od 4,5 sati dnevno izaziva iscrpljenost i umor. Ne možemo se napuniti energije, ukoliko ne damo tijelu da se odmori.

Hrana!

Hrana nam također može pomoći da se osjećamo energičnije i bolje. Bitno je napraviti pravi izbor pa evo nekih namirnica koje će nas razbuditi i učiniti odmornima.

1. Žitarice su izvor vitamina B, koji su spremnik energije.

2. Mahunarke spadaju u visokoenergetsku hranu koja osvježava, revitalizira i regenerira tijelo.

3. Zob nas održava budnima zbog toga što uravnotežava razinu glukoze u krvi.

  Sirup od šipka

4. Peršin je vrlo bogat vitaminom B12, a ima i više vitamina C od agruma!

5. Grožđe sadrži mnogo magnezija, a magnezij sudjeluje u pretvorbi energije u glukozu.

6. Povrće poput brokule, šparoga i špinata obiluje željezom i vitaminima B-kompleksa. Osobito je dobra brokula jer je izvor koenzima Q10, koji je ključan za proizvodnju energije na razini stanice.

Dakle, da ne bi bili sumorni kao sumorni jesenji dan, treba se samo pokrenuti i početi jesti nešto od navedenoga. Komplicirano nije, a uz malo volje za promjenom zauzvrat ćemo dobiti puno energije.

Foto: Pressmaster/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma