back to top

Kako preživjeti bez sna

Koliko god mislili kako znate što vas čeka kada u obitelj dođe mala beba, vjerujte da ne znate. Dolazak male bebe mijenja život iz temelja, te će biti potrebno neko vrijeme da se u potpunosti priviknete na novonastalu situaciju.

U novim trenucima koji vas očekuju s dolaskom male bebe, najviše će patiti mama, koja će imati bezbroj neprospavanih noći zbog hranjenja bebe. Kako bi joj se olakšalo, bilo bi poželjno da joj ostali ukućani ili baka servis pomognu koliko god mogu.

Jedno od važnih pravila za opstanak, za novopečene majke je da spavaju kada god im se za to pruži prilika. Kada god beba spava trebala bi spavati i majka, kako bi mogla uhvatiti ritam bebe i kako bi se lakše snašla u novonastaloj situaciji.

Nemojte jesti tešku hranu koja će vas još više navoditi na spavanje, nego se pokušajte što zdravije hraniti, sa što laganijom hranom koja vam neće teško sjesti.

Bilo bi poželjno i kada ne bi pili alkohol. Alkohol umrtvljuje i uspavljuje, a to vam nikako ne treba, bar ne u danima kada vam je potrebna budnost što je više moguće.

Nemojte se čuditi ako ćete biti nervozni, tjeskobni, plačljivi ili depresivni, jer je to potpuno normalno u ovoj fazi, te dolazi kao posljedica nespavanja. Samo imajte puno strpljenja i ovo razdoblje će kad tad proći.

Ne ustručavajte se zatražiti pomoć, kada god vam je potrebna, te odspavajte i tijekom dana kada vam netko dođe pričuvati bebu, kako bi dodatno napunili baterije.

Prije spavanja se pokušajte opustiti kako bi i to malo sati sna što imate, bilo što mirnije i učinkovitije za vas. Opustiti se možete u toploj kupki ili uz pomoć meditacije.

  Babinje nakon poroda

Maknite se na barem pola sata na dan van iz stana, te uživajte u šetnji ili u društvu prijateljica, kako bi malo pročistili misli i napunili baterije, koje su vam itekako potrebne kada se radi o maloj bebi i zadovoljavanju njenih potreba.

Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU