back to top

Kako se bolje naspavati

Nikako da se naspavate kako treba. Uvijek se budite tijekom noći, a dok zaspete imate osjećaj da vam treba pola noći. Želite li se redovito dobro naspavati zapamtite ovu riječ – rutina. Vaš unutarnji biološki sat surađuje s centrima spavanja i budnosti u mozgu kako biste imali što bolji san, a promjena vaše rutine ili njezino nepostojanje, izbacuje ih iz ravnoteže.

Glavni čimbenici rutine spavanja uključuju okruženje te tjelesno i duševno stanje. Evo nekih od glavnih čimbenika koji bi trebali biti ispunjeni kako biste imali miran i ugodan san:

Svjetlo

Spavaća soba bi trebala biti mračna početkom noći i spavanja, a u zoru svijetla kako bi se vaš unutarnji san pripremio za početak novoga dana.

Temperatura

Tijelo bi vam prije spavanja trebalo biti zagrijano kako bi se krvne žile ruku, lica i nogu raširile. Zatim bi tijekom noći trebalo u prostoriji biti sve hladnije kako bi vam tjelesna temperatura padala. U svemu tome vam može pomoći vruća kupka ili masaža.

Tišina

Većina ljudi za san treba tišinu, iako nekima odgovara određeni pozadinski šum. Ovisno o svojim potrebama, stvorite si idealnu situaciju.

Madrac

Odabir madraca ovisi o fizičkom zdravlju i stanju tijela. Dovoljno je da sami isprobate kakav vam madrac odgovara, no imate li problema s leđima, onda bi bilo dobro da pomoć zatražite od liječnika. Tvrdoću i čvrstoću potpore možete dodatno prilagoditi pomoću nadmadraca. Neki od njih imaju dvije različite strane, što je idealno za parove s različitim željama. Madrac prozračite
svakodnevno, često ga okrećite i zamijenite barem svakih deset godina.

Ne jedite prekasno

Najmanje jedan sat prije spavanja držite se podalje od teške hrane, kofeinskih napitaka i nikotina. Raspoređivanje malenih obroka u pravilnim vremenskim razmacima tijekom cijelog dana može vam pomoći da lakše zaspete i bolje spavate.

Ispraznite um

Dnevne brige ostavite iza sebe i nemojte ih unositi u spavaću sobu. Ako ste inače osoba koja često brine, pola sata prije spavanja budite nasamo i sastavite popis svega što vas brine. Nakon što dobro razmislite o popisu, nikako ga ne unosite u spavaću sobu. Ako se svejedno brinete, zamislite još jedan popis i onda kako taj popis bacate u kantu za smeće.

Foto: aslysun/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU