Kako se riješiti loših navika

Bez obzira bazira li se vaša prehrana na voću, povrću ili proteinima, svi se borimo s porocima u prehrani. Ukoliko su vaše slabosti slatkiši, slane grickalice ili masna hrana donosimo vam savjete kako promijeniti način konzumacije hrane, riješiti se loših navika i uvesti zdrave promjene u vaš život i zdravlje.

Gutljaj vode svakih 10 min jela ne samo što će usporiti način na koji jedete nego će vam stvoriti osjet sitosti te ćete manje moći pojesti, što rezultira boljom tjelesnom težinom.

Neka se topi

Prilikom konzumacije čokolade, pustite da vam se kocka čokolade otopi u ustima. Na taj ćete način bolje i duže uživati u čokoladi, a nećete moći pojesti koliko i da sami žvačete i gutate.

Budite prisutni i fokusirani

Više ćete hrane moći konzumirati ako prilikom jela gledate tv, čitate mailove ili koristite mobitel. Nećete obraćati pozornost na količinu hrane koju konzumirate te ćete tako više pojesti.

Ukoliko imate lošu naviku da previše jedete, donosimo vam savjete kako zavarati želudac i stvoriti si osjet sitosti. Ponovno unosite više kalorija nego što vam je potrebno, ali ovaj put u pitanju nije brzina, a iako vam vaš želudac govori da je pun vi bi bar još jedan zalogaj.

Žvačite

Detoksicirati tijelo možete tako da hranu prožvačete 20-30 puta, to će povećati i osjet sitosti.

Ponesite doma

Hrana u restoranima često je preobilna. Ako se često hranite u restoranima zamolite da vam spreme hranu za kući , bez potrebe da se forsirate da pojedete čitav obrok zato što ste platili i žao vam je baciti.

Kao većina žena vodite neprestanu borbu sa slatkišima i jednostavno si ne možete pomoći i čokoladica je sastavni dio vaše košarice u supermarketu? Jeste li znale da što više jedete šećer, to više i žudite za slatkim?

Pijte vodu

Umjesto da pojedete slatkiš, uzmite čašu vode. Želja za slatkim znak je dehidracije, slatko nadomjestite vodom.

Konzumirajte ugljikohidrate

Svom doručku dodajte žitarice i mnogo voća, to će vas činiti sitim, svježim i spremnim za produktivni početak dana. Mrkva je bogata vitaminima i vodom te se preporučuje za doručak, a možete je i grickati tijekom dana.

Počastite se nečim zdravim

Želja za slatkim često je rezultat želje da vam nedostaje nešto slatko u životu, ne u želudcu.

Ako se borite sa željom za grickanjem, ponoćnim prejedanjem možete također pratiti ove savjete. Ne zaboravite, dobro izbalansirana prehrana, jaka samokontrola, čest unos vode i redovita tjelovježba su ključ vaše sreće i zdravlja.

Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU