back to top

Kako zaštiti dijete od ozljeda

U prvih godinu dana djeteta pad je vrlo riskantan te bebu treba dobro paziti. Kako bi bebu što više zaštitili od pada te joj osigurali mirno i sigurno odrastanje, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Nikada svoje maleno dijete ne stavljajte na povišenu površinu, posebice ako vi ne možete biti blizu njega. Pod biti u njegovoj blizini, mislimo da je u redu da je dijete na povišenom, sve dok ste vi kraj njega, toliko blizu da se dodirujete. Ako morate nešto obaviti te ne možete biti pored djeteta, stavite ga u njegov ograđeni krevetić, dječji vrtić ili na sigurno i toplo mjesto na pod. Nikada dijete nemojte stavljati na krevet ili kauč, ako ćete se vi udaljiti od njega. Svaka minuta je važna, a dijete se u svakoj minuti može preokrenuti i završiti na podu s ozljedama koje nitko ne želi.

Bebe se nauče preokretati mnogo ranije nego što to roditelji misle ili uopće primijete, a neke se bebe čak i samo nekoliko dana nakon rođenja znaju okrenuti na neku stranu, sasvim slučajno pa bi bilo dobro da budete pažljivi od prvog dana.

Ako vam dijete padne na pod s kreveta, bilo bi dobro kada bi odmah otišli kod doktora na kontrolu, ali ne brinite i ne paničarite jer pad s kreveta je najčešće bezazlen, s obzirom na to da je udaljenost od kreveta do poda mala, te s obzirom na to da je pod u većini slučajeva mekan zbog tepiha ili parketa pa se dijete ne možete teže ozlijediti, ako ne padne nezgodno.

Ako se dogodi pad, da beba padne s vama dok je vi držite u svojim rukama, pregledajte bebu, te se odmah uputite liječniku na daljnje pretrage, kako bi se uvjerili da je s bebom sve u redu.

  Kako naučiti dijete da ne upada u riječ

Kako bi izbjegli ovakvu vrstu pada, najbolje bi bilo da dok nosite dijete, dijete bude u nosiljci, kako bi vam obje ruke bile slobodne, i kako bi vi bili spretniji i okretniji s djetetom u naručju. Prilikom nošenja bebe izbjegavajte raditi više stvari istovremeno, a pripazite i da na nogama nosite udobnu obuću, u kojoj se sigurno nećete poskliznuti i u kojoj možete normalno hodati.

Foto: Crystal Kirk/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU