back to top

Kako zaštititi bebu

Tek rođeno dijete je ovisno o roditeljskoj brizi i samo se ne može štititi od nesreće. Zato ga treba uvijek smjestiti na sigurno mjesto, gdje mu se ništa ne može dogoditi. S nešto starijom djecom, dojenčadi, treba naročito biti oprezan. Čim se nauči prevrtati s leđa na trbuh, treba paziti gdje ga ostavljamo.

Ako nitko ne pazi na njega, može pasti sa stola gdje ga se previja, s kreveta ili kauča. Nezgoda se dogodi u trenutku nepažnje. Dovoljno je okrenuti se da se nešto dohvati, a dijete je već na podu. Zbog toga je najbolje odmah nabaviti krevetić za dijete u kojemu je sigurno i zaštićeno. Košara može služiti samo vrlo kratko vrijeme. Čim dijete razvije dovoljno mišićne snage i spretnosti, može lako ispasti iz košare.

Ako je dijete bez nadzora treba ga ostavljati jedino u krevetiću ili kasnije u ogradici. Dojenče sve stavlja u usta, jer ono tako istražuje svijet oko sebe. Najveći broj gušenja djece događa se zbog toga što u dišne puteve preko usta stignu sitni predmeti. Zato u blizini dojenčeta i malog djeteta ne smije biti sitnih malih predmeta, kao što su gumbi, kuglice, pikule, sitan novac, bomboni ili Lego kocke. Treba misliti na to da dijete može rastaviti neke igračke i staviti male dijelove u usta. Tako može otrgnuti staklene oči s lutke, kuglice na zvečki…

Nesreću u krevetu mogu izazvati i vrpce, trake i drugi ukrasi s odjeće i pokrivača. Madrac u krevetu mora biti tvrd da dojenče koje se umorilo ležeći na trbuhu i stavilo glavu u njega ne ostane bez zraka. Zato se danas ponovno preporučuje da dojenče spava na leđima ili na boku, osim djece koja su sklona povraćanju: stavlja ih se na prsa u povišeni položaj. Djetetu ne smije nikad biti najlonska vrećica nadohvat ruke, jer bi je dijete u igri moglo navući na glavu i ugušiti se. Dojenče ili malo dijete pri kupanju ne smije se nikada ostaviti samo u kadici jer bi se moglo okliznuti i stradati. Ako netko zvoni na vratima, treba dijete zamotati u ručnik i ponijeti sa sobom. Toaletne potrepštine, sapun, kreme i slično treba spremiti nakon kupanja i njege. Naročito djetetu ne smije nikad i nigdje biti pristupačna vruća voda ili nešto drugo što izaziva opekline.

  Žutica kod novorođenčadi

Treba isto tako paziti da dijete ne dođe u blizinu posuda s vrućom hranom. Kad dijete počinje puzati i hodati, vrlo je znatiželjno i istražuje sve oko sebe. U to doba treba zabraniti prilaz štednjaku i drugim uređajima te zaštiti utičnice.

Foto: Galina Barskaya/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU